Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Дубай създава изкуствен дъжд за облекчаване от високите температури
Важно Суматоха

Дубай създава изкуствен дъжд за облекчаване от високите температури

Обединените арабски емирства ще създадат изкуствен дъжд за облекчаване на високите температури с помощта на технология, която освобождава електрическото напрежение в облаците.

Според Националния метеорологичен център отлагането на вода е ускорено от операция за изпращане на напрежение в облаци за увеличаване на валежите в страната. Тези операции са част от мисията за валежи в Емирствата, където средните валежи са само четири сантиметра на кубичен метър.

Операцията за изкуствен дъжд е извършена с помощта на струи, които отделят химикали като сребърен йодид, за да ускорят отлагането на вода.

Дъждът, който се предизвиква с помощта на самолети, се получава така, че електрическият удар, който се отделя в облаците, ги „принуждава“ да се приближат и по този начин да произведат дъжд.

Сега дъждовете причиняват наводнения по улиците и затруднения в условията на шофиране. Това е често срещана гледка в части от Югоизточна Азия, но не и в Емирствата, където температурите редовно надвишават 48 градуса.

В опит да се борят със сушата, Емирствата са инвестирали 15 милиона долара през 2017 г. в девет различни проекта за дъжд. Проектът се ръководи от изследователи от Университета в Рединг в Англия. Професор Амбаум, който е част от операцията, каза, че Емирствата имат достатъчно облаци, за да създадат условия за дъжд./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...