Левицата 14
Новини от Пловдив » Важно » На ресторант и в автобус във Франция – само срещу здравен пропуск
COVID-19 Важно Свят

На ресторант и в автобус във Франция – само срещу здравен пропуск

Във Франция протестират срещу мерките

През август във Франция здравният пропуск ще бъде задължителен за кафенета, ресторанти, панаири и търговски изложения, както и за самолети, влакове, автобуси на дълги разстояния и лечебни заведения, освен при спешни случаи.

Френският парламент одобри закон, който прави задължителна ваксинацията за медицинския персонал и изискване за ваксинационен пропуск, за да може да се ползват редица услуги.

Разширяване на действието на санитарния пропуск

Санитарния пропуск – отрицателен тест за Covid, ваксинационен сертификат или сертификат за преболедуване – влезе в сила тази седмица в „места за отдих и култура“, събираща повече от 50 души. С изключение на 12-17-годишните, освободени от санитарни пропуски до 30 септември според споразумението, постигнато между депутати и сенатори.

През август, според законопроекта, този пропуск трябва да важи за кафенета, ресторанти, панаири и търговски изложения, както и за самолети, влакове, автобуси за дълги разстояния и лечебни заведения, освен в спешни случаи. И за търговски центрове по решение на префектите. Липсата на контрол в транспорта ще се наказва с глоба от 1 500 евро за неговия мениджър, една година лишаване от свобода и 9 000 евро глоба в случай на вербализация повече от три пъти за 30 дни, пише френският „Льо Фигаро“, цитиран от БГНЕС.

За останалите места, засегнати от пропуска, техните мениджъри, които не проверят, ще бъдат уведомени от административния орган, след което мястото може да бъде затворено за максимум седем дни. В случай на нарушение повече от три пъти в продължение на 45 дни, управителят ще получи една година лишаване от свобода и глоба от 9 000 евро.

От служителите в съответните сектори ще се изисква санитарен пропуск от 30 август. Служител без доказателство ще бъде отстранен, без заплащане. Ако ситуацията продължава повече от три дни, лицето ще бъде извикано на интервю, за да проучи „средствата за регулиране на положението му, по-специално възможностите за разпределение“ на длъжност, за която не се изисква санитарен пропуск.

Използването на фалшив санитарен пропуск ще бъде наказано с глоба от 135 евро – шест месеца лишаване от свобода и 3 750 евро глоба, ако това се случи повече от три пъти за 30 дни. Санкциите в случай на разрушаване на център за ваксинация ще бъдат увеличени.

Разрешението само на един родител е необходимо за ваксинация на детето. Тези над 16 години не се нуждаят от родителско разрешение и могат да решават сами.

Задължителна ваксинация на медицинските работници

Законопроектът налага задължително ваксиниране на служители в болници, клиники, домове за възрастни хора, пожарникари, определени военни, както и за професионалисти и доброволци, които се грижат за възрастни хора, включително у дома.

Това задължение за ваксинация (или представяне на сертификат за възстановяване след Covid-19) влиза в сила от 15 септември. Дотогава съответните специалисти ще могат да представят отрицателни тестове, а след тази дата, те трябва да са получили първа доза от ваксината.

Изключения са възможни за хора, които имат медицинско противопоказание за ваксинация.

На професионалисти, които откажат ваксинацията, ще бъде забранено да практикуват, със спиране на заплатата.

Изолиране на положителни случаи

Хората с положителен тест за Covid-19 трябва да бъдат поставени в изолация за период от десет дни на място, което те определят. Изолацията може да приключи по-рано, ако тестът е отрицателен.

Ще бъде възможно обжалване пред съдията за свободи и задържане.

Хората ще могат да излизат само между 10:00 ч. и 12:00 ч., и при спешни случаи.

Здравната застраховка ще гарантира, че изолацията е спазена, но в случай на съмнение за неспазване, въпросът ще бъде отнесен до префекта, който може да извършва проверки. Хората, които не спазват изолацията, ще бъдат глобени в размер на 1500 евро.

15 ноември

Този законопроект се основава на удължаването до 15 ноември на преходния режим на постепенно излизане от извънредното положение, а не до 31 декември, както първоначално пожела изпълнителната власт. Този режим дава възможност да се разпореждат ограничителни мерки (движение на хора, достъп до заведения, отворени за обществеността и т.н.), включително санитарен пропуск.

Извънредното положение в сферата на здравеопазването също е удължено в Реюнион и Мартиника до 30 септември. Там е поставен вечерен час. Гваделупа, Сен Бартелеми и Сен Мартен също ще бъдат в извънредно положение, ден след приемането на закона. Текстът също така отваря вратата за прилагането на този режим в Майот./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...