Quantcast
Новини Пловдив » България » Тристранката одобри актуализацията на бюджета
България Важно Политика

Тристранката одобри актуализацията на бюджета

Гълъб Донев
Гълъб Донев

„Обсъдиха се трите бюджета – държавният бюджет за 2021, за държавното обществено осигуряване и за бюджета на НЗОК. И трите бюджета са подкрепени, с малки забележки относно бюджета на Здравната каса. Целта е да може държавата да продължи да функционира нормално в рамките на приходите, които ще бъдат акумулирани допълнително, за да не се допусне превишение на дефицита, напротив, с 0,5 процента се намалява дефицитът“, заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

На срещата беше обсъден проектът за актуализация на бюджета, предложен от служебното правителство.

По думите му допълнителните проходи идват от по-голямата събираемост на данъци и акцизи и от страна на здравно- и социалноосигурителни вноски, съобщава БНТ.

„Летните месеци дават възможност на бизнеса да работи нормално, на пълни обороти. Увеличението, което се предлага, е в рамките на разумното, във връзка с последваща COVID вълна, има ресурс да бъдат гарантирани както и бизнеса, така и работещите граждани и домакинствата. Повишение има във всички бюджети – в областта на социалната политика – предлаганото преизчисление на пенсиите, заложени са над 230 милиона за други социални плащания, както в сферата на здравеопазването“, допълни Гълъб Донев.
По думите му ще бъдат подпомогнати и семействата с деца до 14-годишна възраст – подкрепа при евентуално ново затваряне и оставане вкъщи.

„Тази актуализация е направена при допускане за тежка COVID криза“, уточни министърът на финансите Асен Василев.
Съответно заложените параметри на растеж и инфлация са съобразени с такъв сценарий, плащанията към бизнеса и здравната система са също съобразени с такъв сценарий. Те са условни – ако не се случи такава криза, те ще бъдат значителни по-малки, каза Василев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...