Quantcast
Новини Пловдив » България » Депутатите ограничават допълнителните си възнаграждения
България Важно Политика

Депутатите ограничават допълнителните си възнаграждения

Велико Народното събрание
Народното събрание

Без допълнителни възнаграждения, които да се дават на депутати по работата им за „приоритетни за България задачи“. Около това решение се обединиха представителите на всички партии в комисията, която изготвя новия правилник за 46-ия парламент, съобщи „24 часа“.

Сега в правилника е записано, че народните представители могат да получат бонус, равен на до 25% от месечната им заплата, което е около 1220 лв. Това ограничение на сумата бе предложени от „Демократична България“ в предходния парламент и подкрепено в зала. До преди това нямаше таван на бонуса.

Тези допълнителни възнаграждения били записани в правилника на праламента още преди 14 г. по времето на Тройната коалиция. С присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. депутатите си отпуснали по 70% добавка към заплатата си, а година по-късно са взели цяла заплата бонус. От тогава никой не е получавал пари по подобни „приоритетни“ за страната задачи, обясни председатеката на парламента Ива Митева.

„Всички народни представители трябва да работим по приоритетни за България задачи. Всяка ни е приоритетна“, каза още тя. „Не съм запознат да са получавали депутати някога такива възнаграждения. Горещо подкрепяме да отпадне такава възможност. Изобщо не съм знаел, че съществува такава“, коментира бившият председател на парламента Димитър Главчев, който сега депутат от ГЕРБ.

Край с т.нар. „черна каса“ на парламента искат още депутатите с новия правилник. По предложение на Мария Капон от „Изправи се, БГ! Ние идваме!“ всички парламентарни групи ще се съберат, за да се решат дали да не се прекрати практиката да се дават пари в плик на парламентарните групи.

До сега всяка партия получава месечно по 2/3 от стартовата депутатска заплата за всеки свой народен представител. А парите се полагат за заплащане на сътрудници, за купуване на костюми, за цветя, гориво, кафета.

„Силно се надявам да се сложи край на това получаване на пари в плик и да го регламентираме“, заяви Ива Митева. Идеите за това варират от това да се ключват директно договори на сътрудниците с парламента, през това парите да се получават по банков път, така че да не остават скрити за обществото.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...