Quantcast
Новини Пловдив » Градът » КЗК санкционира 30 фирми за картел при санирането в Пловдив
Градът Пловдив

КЗК санкционира 30 фирми за картел при санирането в Пловдив

Снимката е илюстративна

КЗК санкционира 30 дружества за участие в картел при санирането в Пловдив.  Комисията за защита на конкуренцията установи, че участниците в процедура за възлагане на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, открита с решение от 10.03.2015 г. на кмета на Община Пловдив, са извършили нарушение на чл. 15, ал. 1 от ЗЗК.

Установеното нарушение представлява картел (забранено споразумение) за манипулиране на обществената поръчка с предмет извършване на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сгради, и за енергийна ефективност и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки, съобщават от КЗК..

Нарушението е извършено в периода 01.10.2015 – 26.06.2017г.  Участниците са се споразумели за разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и за цените, които да предложат на възложителя. Споразумението има за цел пълно предотвратяване на конкуренцията при подаването на оферти в процедурата като определя печелившия участник по всяка обособена позиция и така предопределя избора на възложителя.

Изводите на Комисията се основават на събрана електронна кореспонденция между участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.

Общият размер на наложените санкции е 388 687 лв. Комисията освободи от санкция един от участниците в картела и намали с 50% санкцията на друг, заради съдействието, което двете дружества са оказали в проучването, допълват от КЗК./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...