Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Екология » Кметът Павел Михайлов на среща с енергийния министър заради кариерите в Белащица
Екология Енергетика Регион Родопи

Кметът Павел Михайлов на среща с енергийния министър заради кариерите в Белащица

Павел Михайлов
Павел Михайлов

Спиране на дейността за добив на инертни материали и окончателно решаване на проблема с кариерите над село Белащица поиска кметът на Община „Родопи” Павел Михайлов на срещна със служебния министър на енергетиката Андрей Живков.

По време на разговора Михайлов изложи мотивите на Община „Родопи” и се обяви против всички инвестиционни намерения на настоящи и бъдещи инвеститори за удължаване на срока на концесионните договори или увеличаване на концесионната площ на територията на село Белащица.

Кметът посочи, че един от основните проблеми на общината е именно добивът на инертни материали над селото, което оказва негативното въздействие заради високото ниво на фини прахови частици във въздуха, замърсяването и шума. Като основен мотив в позицията си общината изтъква факта, че бъдещите планове за развитие включват превръщането на „Родопи” в зелен жилищен район в близост до Пловдив. Заради географското си положение Община „Родопи” притежава туристически ресурси, които дават възможност за развитие на различни видове туризъм и привличане на инвестиции.

„Възобновяваето и извършването на кариерни дейности в село Белащица, както и отдаването на нови концесионни площи в района е недопустимо съгласно изготвения План за интегрирано развитие със срок на действие в следващите седем години. През последните години Община „Родопи” се утвърди като привлекателен център за жилищно строителство, туризъм и развит земеделски район. Считам, че дейности по добив на инертни материали ще повлияят негативно върху поминъка на населението, ще отблъснат инвеститори и ще повлияят на развитието на общината, а оттам – и върху приходите в бюджета”, коментира по време на срещата кметът.

Михайлов обясни, че кариерите са източник на непрекъснато замърсяване и запрашаване на въздуха. В същото време само за миналата година населението, намиращо се в непосредствена близост – в Белащица и съседните Марково и Брестник, се е увеличило с над 1300 души.

„Големите ни опасения, свързани с кариерите, са и намиращите се в близост до тях три каптажа, които ще се използват за водоснабдяването на селото. Взривните дейности и намеренията за разширяване на концесионните площи могат да доведат до пълна загуба на вода от тези източници”, каза още кметът на общината.

Министър Андрей Живков изрази подкрепа и обеща да инициира нова среща, която ще бъде съвместна между двете министерства –на енергетиката и на околната среда и водите. На нея ще бъдат поканени представители на Община „Родопи” и на Инициативния комитет “Стоп на кариерата в Белащица“.

Още

РИОСВ – Пловдив провери кариера над Белащица
Кариерата на „Европейски пътища“ над Белащица заработи, областният управител настоява за контрол

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...