Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Правителството одобри актуализацията на бюджета
Бизнес България

Правителството одобри актуализацията на бюджета

Кабинетът "Янев"

На извънредно заседание служебният кабинет одобри актуализацията на държавния бюджет за 2021 година. В началото на заседанието Стефан Янев обяви, че тя е необходима, за да се гарантират социалните плащания, да се посрещне евентуална нова вълна на коронавируса през есента, както и за да се гарантира дейността на бизнеса.

Актуализацията предвижда 2 млрд. лв. повишени приходи, около 1,8 млрд. лв. по-високи разходи и 3,6% дефицит до края на годината.

Актуализацията е изготвена на база най-лошия сценарий на коронакризата с най-голям пик на заболели и затваряне през ноември и декември, както беше миналата година. Вместо планираните 47,569 млрд. лв. приходи в държавната хазна ще влезнат 49,687 млрд. или с 1,3 млрд. лв. повече. Актуализацията е направена на база ръст на БПВ от 3,5% и инфлация от 2%.

На база преизпълнението на приходите с 2 млрд. лв. от МФ предлагат увеличение на разходите с 1,807 млрд. лв. По-високите разходи са основно за социални и здравни плащания, както и президентските избори.

Общо 575 млн. лв. повече са планирани за социални дейности – актуализация на пенсиите, повишаване на добавките за отопление, променената надбавка по закона за лична помощ и заделени средства за подкрепа на родители, чиито деца не посещават градина или училище заради коронавируса.

За здравната система актуализацията предвижда допълнителни 335 млн. лв., но реално сумата е почти 440 млн лв, тъй като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е получила над планираното 134 млн. лева по Закона за общественото осигуряване. От тази сума 121 млн. лв. ще се използват за здравноосигурителни плащания и административна поддръжка, пише investor.bg.

81 млн. лв. допълнителни средства ще се използват за продължаващо плащане на паричните добавки от 1000 лева за лекарите на първа линия.

По план дефицитът в края на тази година трябва да бъде в размер на 4,887 млрд. лв., според актуализацията на МФ се предвижда той да падне с 0,3% до 4,604 млрд. лв.

Актуализацията предвижда и 430 млн. лв. за подкрепа на компаниите при нова вълна на коронавируса. От тях 30 млн. лв. ще бъдат за авиопревозвачите.

Предвидени средства за евентуален нов вот за парламент и за президентските избори. Обезпечени са 133 млн. за избори – избори в два тура, плюс допълнително пренастройване на машините и резервни бюлетини за парламент, ако се наложи в единия от туровете. Парите са предвидени за два тура на президентските избори плюс допълнително обезпечение за парламентарните избори./ПловдивПрес

Още новини по темата

Стефан Янев: Актуализацията на бюджета е знак за отговорно поведение

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...