Quantcast
Новини Пловдив » България » Стефан Янев: Бюджетът за 2021 г. е бил изразходван в първите 4 месеца на годината
България Важно Политика

Стефан Янев: Бюджетът за 2021 г. е бил изразходван в първите 4 месеца на годината

Стефан Янев

Картината по отношение на държавните финанси през май месец беше меко казано притеснителна. Държавният бюджет за 2021 година е бил изразходван още в първите 4 месеца на годината. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев по време на изслушването си в парламента за състоянието на държавата.

„Въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната са едни от най-важните. На базата на икономиката и състоянието на бизнеса зависи събираемостта на данъците и с това какви пари разполага държавата и какви средства може да задели за различни социални програми и други дейности”, каза той.

По думите му министър Асен Василев е направил преглед на финансите на държавата с оглед приходи и разходи – и необходимостта на актуализация на държавния бюджет. „Картината, която е заварил, е била меко казано притеснителна. Установено е системно несъбиране на данъчни постъпления, премахнат е последващият контрол над фирмите в страната. Това е позволило да се натрупат огромни дефицити в системата – било чрез измами, било чрез избягвания на плащания”, посочи министър председателят.

Държавният бюджет за 2021 година е бил изразходван още в първите 4 месеца на годината. Поради това и че преходното правителство не е направило актуализация на бюджета – възможностите за допълнителни разходи бяха почти изчерпани, категоричен беше Янев от парламентарната трибуна.

Проверката на служебното правителство е установила още, че голяма част от възможностите за преструктуриране на държавния бюджет са били изразходвани в първите четири месеца от годината за мерките 60/40 и допълнителните 50 лв. за пенсиите, заложени в държавния бюджет още в края на месец април и май.

„За да се преодолеят тези проблеми и да продължим мерките за подпомагане на бизнеса и социалните плащания през летните месеци беше направено преструктуриране на бюджета. За да не се оставя страната в подобна ситуация в бъдеще, служебното правителство подготви проекти за изменение и допълнение на държавния бюджет за 2021 г., както и на НСИ и НЗОК, които бяха одобрени от социалните партньори в Националния съвет за двустранно сътрудничество и днес следобед Министерският съвет ще ги разгледа на извънредно заседание, обясни служебният премиер.

Стефан Янев каза, че е направен анализ на дейността на НАП, който е показал, че фирмите, получили публични средства от обществени поръчки и плащания по програми на държавата, са с установена доста силна концентрация на публичните средства. Само през 2020 г. държавата е платила на частни фирми 15,8 млрд. лева, от които 3,4 млрд. лева са платени само на 7 фирми, като е започната проверка на тези фирми и техните подизпълнители.

Проверката е установила и злоупотреби от страна на агенция „Пътна инфраструктура“, която е възложила дейности за 2,4 млрд. лева на 55 частни компании и 3,4 млрд. лева на дружество „Автомагистрали“, без то да има необходимия капацитет да извършва тези дейности. Впоследствие те са възлагани на подизпълнители по непрозрачен начин. „Автомагистрали“ са сключили договор за 5,5 млрд. лева без обществени поръчки./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...