Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Политика » Битката за пробива под Водната палата – твърде лична
Анализи Важно Градът Мнения Политика

Битката за пробива под Водната палата – твърде лична

Фонтанът на кръговото на Водната палата
Кръговото на Водната палата

Ваня Драганова

Ваня ДРАГАНОВА


Традиционно топлите отношения между бившия и настоящия кмет Иван Тотев и Здравко Димитров нагазиха в червената зона покрай кръговото на Водната палата и евентуалния пробив, който трябва да го замени. Че ГЕРБ е против точно този обект, Иван Тотев в качеството си на градски лидер говори от времето, в което Здравко Димитров планираше да изтегли 113 млн. лв. за дълъг списък от обекти. После амбициите му се свиха до заем 40 млн. лв., което предполага сериозно орязване на строителните планове, но пробивът под Водната палата остана. Разширението на ул. „Кукуш“, която заедно с „Даме Груев“ трябва да осигури нормален подход към надлез „Родопи“, а това е особено важно на фона на очертаващото се в близките години събаряне на Бетонния мост, отпадна. От списъка изчезна и разширението на бул. „Марица-север“, но пробивът до панаирния мост остана. Дали защото е по-важен от тях обект?

„Кръгово до Водната палата няма да има, дали ще е пробив, или нещо друго, но кръгово там няма да има, защото запушва движението“, отсече преди дни пред ПловдивПрес Зико. А и в последните месеци неееднократно е повтарял, че ще направи пробива, дори и да не изтегли заем – с пари от бюджета. Каквито впрочем градската хазна не може лесно да си позволи, това може да стане само на цената на сериозен компромис и поставянето на трупчета на други немаловажни строителни обекти.

Въпросното кръгово е една от емблемите на управлението на Иван Тотев и при пускането му шофьорите го коментираха с думи и изрази, които обичайно не попадат в речниците. Задръстванията в района са факт безспорен, но и това не прави пробива под Водата палата стратегически проект. Отделно специалистите от години са скептични към изграждането на подземно съоръжение точно до реката, където е логично нивото на подпочвените води да е високо. Ако това се окаже вярно, предвидените от екипа на Здравко Димитров 9 390 400 лв. няма да са достатъчни и рискът от потъването на още много милиони в пробива не е за пренебрегване. При това положение нещата започват да изглеждат твърде лични – да се махне кръговото на Тотев.

Другата страна също не се дава – в интернет се организират петиции срещу новия заем, призовавава се областният управител да спре решението на Общинския съвет за дълга, будни граждани пишат писма до регионалното министерство и предупреждават, че пробивът ще нанесе щети на вече обновената с европари зона край реката, а това може да доведе до финансови корекции за общината. На което Зико отговаря, че ще бъде изкъртен някой и друг тротоар, който после ще бъде ремонтиран. Но пробив ще има. Очевидно е лично и сигурното е едно – между двата лагера в ГЕРБ вече има истински пробив, а 2023 г., когато ще са местните избори, изобщо не е толкова далеч.

В орязания списък на начинанията, за които ще се взима новият дълг, има и друг интересен параграф – 9 900 000 лв. за обновяването на базата и техниката на общинските предприятия „Градини и паркове“ и „Чистота“. Не че това не е необходимо, но би следвало да се отчете, че двете предприятия не могат да минат на масово машинно почистване, каквато и техника да си купят, защото Пловдив няма достатъчно добра инфраструктура за това. Коя точно машина ще замени метачките по тротоарите с надигнати от корените на дърветата плочки или по разкривените настилки на повечето квартални паркове? Но „Градини и паркове“ се управлява от човек на „Съюз за Пловдив“, а съветниците от тази партия са по-верен съюзник на кмета от групата на ГЕРБ. Така че очевидно трябва да има и нещо за партията, създадена от Дани Каназирева, която вече е депутат от ГЕРБ. През 2023-а от Съюз за Пловдив няма да е останало много, но в двете години дотогава четиримата съветници от тази група явно са много нужни на кмета, а това има съответната цена.

Останалите обекти в списъка на заема минават за безспорни – пътната връзка „Модър – Царевец“ и основният ремонт на големите съседни улици са нужни. Но не са ли заложник на спорните обекти, ако заемът пропадне по някоя от възможните причини?

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...