Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Жители на Кръстевич протестираха заради липсата на вода СНИМКИ
Кадър на деня Регион хисаря

Жители на Кръстевич протестираха заради липсата на вода СНИМКИ

Жителите не затвориха пътя, но се заканиха, че това няма да е последният път, в който излизат на улицата
Жителите не затвориха пътя, но се заканиха, че това няма да е последният път, в който излизат на улицата

Жителите на хисарското село Кръстевич протестираха заради системната липса на вода. От 5 юли сме на режим, на два пъти между 3 и 5 дни не сме имали въобще вода, а през другото време направеният график системно се нарушава. Откакто започнахме да протестираме, имаме вода всеки ден по два часа. Това каза  пред БТА Добринка Пиронкова от инициативния комитет на с. Кръстевич.

Жителите не затвориха пътя, но се заканиха, че това няма да е последният път, в който излизат на улицата.

Те споделиха, че вярват на обещания, а искат действия. И няма да спрат, докато не започне да се действа по разрешение на проблемът им.

Кметът на община Хисаря Пенка Ганева дойде на протеста и каза, че е внесла проект в МРРБ за включването на сондажен кладенец с дебит 8 л/сек, от който по тръбопровод, чрез помпи и електрозахранване от трафопост, да се качва водата до резервоарите, а също така трябва да има и пречиствателно съоръжение, тъй като водата в кладенеца е с нитрати.

„За това обаче са необходими 3 милиона лева и ще търся държавно финансиране, защото селото е малко и не може да се кандидатства по Европейски проекти, поясни Ганева. Тя добави, че е възложила и изработването на друг проект за водопроводната мрежа в с.Кръстевич, тъй като тя е строена 1936 г. и ако налягането е по-високо старите тръби могат да се спукат.

В понеделник комисия от ВиК-Пловдив ще направи оглед на всички съоръжения, да се установи къде е проблемът и какво трябва да се направи. Като за начало водохващането ще бъде почистено и приведено в оптимален вид, за да може всички водни количества да постъпват във водоема на селото, каза преди два дни пред журналисти Антон Гълъбов – главен инженер на ВиК-Пловдив, на инициираната от Областния управител Ангел Стоев среща за безводието в селото./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...