Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Пламен Николов женен за поетеса от Шумен, превежда стиховете й на английски
България Важно Политика

Пламен Николов женен за поетеса от Шумен, превежда стиховете й на английски

Пламен Николов представя стихосбирката на своята съпруга Бояна Николова в Шумен, прегърнал е сина си Никола. В скута на Бояна е дъщеря им Румена. Снимка: Монитор
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Новиниранията за премиер от „Има такъв народ“ Пламен Николов е женен за шуменската поетеса Бояна Николова и дори сам превежда стихотворенията ѝ на английски, пише „Монитор“.

През 2016 година Бояна Николова представи дебютната си книга „Думи в сребърна кутия“. Изданието е двуезично, на български и английски, текстовете в него са разпределени в три цикъла.

…началото ме впечатли със своята свежа оригиналност и близост до естествените звезди. Днес литературата ни, жадна за нови пътища, ще открие в тази „Кутия“ нови съкровени съкровища от думи. Вярвам, че бялата птица на Бояна ще покаже пролетта дори на мойта есен“ – тази рецензия на Любомир Левчев е публикувана на корицата на книгата.

На представянето на книгата в родния и Шумен освен председателя на дружеството на шуменските писатели Антонин Горчев, говорил и философът Пламен Николов, представен като съпруг и преводач на поетесата. Той превел на английски стиховете в двуезичното издание.

Бояна е културолог, а Пламен Николов е философ и това неизбежно е дало своя отпечатък върху поетичните текстове, чиито търсения спираловидно пресичат полето на естетическите, етическите и философските концепции.

Същевременно книгата потапя в изисканата атмосфера на една чисто женска поетическа визия с така характерните за нея драматичност, колебания, покоряване, любов, родителски трепети и пътуване през времето“, коментират след представянето организаторите на литературното събитие от Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен.

Бояна Николова e родена в Шумен през 1978 година. Завършва Гимназията с преподаване на чужди езици „Никола Вапцаров“, с профил френски. След това завършва Културология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Самият Пламен Николов е завършил СУ „Йоан Екзарх Български“ по времето, когато беше хуманитарна гимназия. Двойката има две деца – син Никола и дъщеря Румена./ПловдивПрес

Още новини по темата

Нинова: Без БСП няма да има стабилно правителство. Пламен Николов показа компетентност, но не е достатъчно

Тошко Йорданов: Ако Пламен Николов стане премиер, няма да берем срам в ЕС

Пламен Николов: Страната ни е не е имала премиер като мен досега

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...