Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Безплатно консултират как се кърми в АГ-клиниката на „Св. Георги“
Здраве Пловдив

Безплатно консултират как се кърми в АГ-клиниката на „Св. Георги“

  • С тях от понеделник до петък ще се отбележи Световната седмица за подкрепа на естественото хранене при бебетата

Майчината кърма подпомага антивирусната защита на бебето и при наличие на антитела срещу КОВИД-19 в нея, тя може да се окаже предпазна бариера за новороденото и към коронавирусна инфекция. Това твърдение на световни учени е още една причина да се стимулира естественото хранене при малките деца, призовават специалистите от Клиниката по акушерство и гинекология на
УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.
Как бебетата лесно да започнат да сучат, какви са предимствата на майчиното мляко пред изкуственото хранене – отговори на тези въпроси и още много индивидуални практически съвети ще получат майките по време на безплатните консултации, които организира Клиниката по АГ. Те ще се извършват на място в лечебното звено между 10.30 и 12.30 часа от акушерките
Дора Мрянова, Адела Петрова и Блага Байлова. Започват от понеделник, 2 август, и ще продължат до петък включително в Клиниката по АГ, на 3-ия етаж в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ 66.

Телефонът за контакти е 032 602 830.
С тази инициатива Клиниката по акушерство и гинекология ще отбележи Световната седмица на кърменето, която традиционно се провежда в началото на месец август.

„Кърменето е естествен процес, който носи ползи и на бебето, и на майката“, коментира Блага Байлова, която е старша акушерка на Отделението по неонатология към Клиниката по АГ. Майчиното мляко съдържа стотици антивирусни биоактивни компоненти. Изобилието от антимикробни и имуномодулиращи молекули в него подпомага противовирусната защита на нерзялата имунна система на новородените. Храненето с кърма представлява персонализирана уникалност за всяко бебе – отговаря на индивидуалните потребности на неговия организъм според генетичните особености, околната среда и сезонни промени, обясняват експертите от клиниката.
Подпомагане на физическото и познавателното развитие на новородените, снижаването на риска от ушни инфекции и по-редките стомашни разстройства и диарии са сред доказаните ползи за бебетата от кърмата.
Майките също не са подминати от благоприятните ефекти, съпровождащи естественото хранене. Кърмачките по-лесно възвръщат телесното си тегло.
Това се постига при условие, че хранят с млякото си своите деца в продължение на поне 6 месеца, уточни старшата акушерка Блага Байлова.
Кърменето намалява кървенето след раждане и подпомага свиването на матката. Доказано е, че понижава риска от рак на матката и на гърдата.
Консултатните по кърмене от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив препоръчват новородените да бъдат хранени с майчино мляко поне до 6-ия месец. Това предписание е сред стандартите на Световната здравна организация. Кърменето може да продължи до 2-рата година на детето, като междувременно в менюто му се включи и смесена храна, обясняват експертите.
Процесът на кърмене е от огромно значение също и за психо-емоционалното развитие на детето. „Не на последно място естественият начин на хранене има и икономически ефект, изразяващ се в спестяване на средства от домашния бюджет за изкуствени бебешки храни“, коментира старша акушерка Блага Байлова.
117 бебета са проплакали в Клиниката по акушерство и гинекология през месец юли. Това е най-големият брой раждания от началото на годината.
Традиционно през юли и август в лечебното звено на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив има най-много раждания. До момента от началото на годината са родени 751 бебета. През 2020 г. техният брой беше 1600, уточниха от Клиниката по АГ.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...