Новини от Пловдив » Бизнес » КЦМ и други големи предприятия спряха заради скъпия ток
Бизнес България Важно Енергетика

КЦМ и други големи предприятия спряха заради скъпия ток

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Големи заводи спряха работа в сряда заради рекордните цени на тока на свободния пазар. Важни за икономиката ни предприятия ограничиха производствените си мощности си или направо дръпнаха шалтера, след като цените на електроенергията надхвърлиха средно ниво от 330 лв./МВтч на българската борса за ток при доставки за 4 август, а за пиковите часове на деня достигнаха 400 лв. Сред тях са старозагорското предприятие „Прогрес“, което изработва чугунени отливки за машиностроенето, автомобилостроенето и строителството, ковашкият завод „Пресков“, също в Стара Загора, КЦМ-Пловдив, както и много други промишлени мощности. Това съобщи пред Mediapool Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По-рано четирите работодателски организации – АИКБ,  Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България разпространиха писмо до премиера Стефан Янев с призив да се вземат мерки срещу нетърпимата ситуация на рекордно високи цени и неработеща държавна електроцентрала.

В последните дни, въпреки нарасналото търсене на електроенергия и цени, надхвърлящи многократно себестойността на тока на ТЕЦ „Марица Изток 2“, тя работи с едва един блок за свободния пазар.

Това предизвика възмущението на бизнеса, който заплаши и с национални протестни действия, ако не се вземат мерки срещу обстоятелствата, водещи до цени на тока у нас, които са с 50 до 70 на сто по-високи от тези в западноевропейските страни.

В резултат енергийното ведомство се намеси и накара своята въглищна централа да пусне в експлоатация втори блок от своите общо осем използваеми мощности за свободния пазар. Един блок работи за бита. Включването на новите 210 МВ доведе до известно повишаване на продадените количества ток на борсата и понижаване на средната стойност на доставките за четвъртък – 5 август, до базова цена от 258.31 лв./МВтч и пикова от 318.28 лв./МВтч.

„Тези цени също са твърде високи за нормалното ни функциониране“, коментира Радев. И допълва, че ако спрелите сега мощности останат твърде дълго неработещи, това ще повлече надолу и свързаните с тях сфери на производство, които ще започнат да изпитват недостиг на материали за своята дейност.

Радев смята, че пускането само на още един блок на ТЕЦ „Марица Изток 2“ в експлоатация след натиска на енергийното министерство не решава проблемите. И недоумява как е възможно при определена от енергийния регулатор цена на държавната централа от 220 лв./МВтч, тя да не се възползва от възможността да си осигури съществени приходи от по-високата с над 100 лв. пазарна цена./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...