майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Проф. Огнян Герджиков за решението на Трифонов: Това е прецедент в политическата ни история
България Важно ИЗБОРИ 2022 Политика

Проф. Огнян Герджиков за решението на Трифонов: Това е прецедент в политическата ни история

Проф. Огнян Герджиков
Проф. Огнян Герджиков

Това е прецедент в нашата политическа история. Подобен друг такъв случай не знам. Това каза за БГНЕС юристът проф. Огнян Герджиков, който коментира изявлението на Слави Трифонов, че „Има такъв народ“ изобщо няма да предложи за гласуване проектокабинета „Николов“.

„Освен че е нещо странно не е кой знае колко трудно за решение, чисто юридически, без да съм тесен специалист в материаята. Този случай – при оттеглянето на тези, които имат връчен мандат – ИТН. Това означава все едно, че в пленарната зала не са получили необходимия брой гласове за избиране на правителството. Следователно ще се отиде към следващата политическа сила – ГЕРБ“, обясни Герджиков следващите стъпки.

По думите му от управлявалата досега партия неведнъж са казвали, че веднага ще върнат мандата, въпреки че могат да си сменят решението, но не очаква такъв обрат.

„Тогава прездидентът Радев ще бъде принуден да направи последния ход – да връчи мандата на избран от него политически субект. Струва ми се, че това най-вероятно ще бъде БСП и ако наистина са те ще предложат служебния кабинет като редовен“, добави още той.

По отношение на това дали ще успее да събере необходимата подкрепа, проф. Герджиков не се ангажира да прогнозира. Ако служебният кабинет не събере необходимата подкрепа се отива на втори предсрочни парламентарни избори наесен.

Герджиков каза още, че независимо от категоричността на Слави Трифонов, който от ефира на партийната си телевизия заяви „отиваме на нови избори“, лидерът на ИТН не трябва да е толкова категоричен, защото няма гаранция, че служебното правителство няма да получи необходимата подкрепа в пленарната зала.

Попитан как си обяснява масовото оттегляне на подкрепата на ИТН от другите партии, които досега декларираха желанието си да им гласуват доверие, бившият председател на 39-ия парламент коментира, че това се дължи на факта, че Трифонов не е човек, който търси съгласие.

„Той показа особен вид самочувствие, че той може да диктува ситуацията, като че ли има 120 народни представители, а той има само 65. Той не направи никакви крачки по посока за разбирателство с тези, които заявиха, че са готови да го подкрепят“, коментира проф. Герджиков и добави, че ако е било работено в тази посока, то ИТН е можело да получи една доста сериозна подкрепа от т.нар. партии на протеста.

„Някак си реши да играе много индивидуално, не искаше да се съобразява с никого, освен със себе си. Опитваше се да наложи фигури, които се оказаха неподходящи и не се приемат. Такъв индивидуалист трудно може да успее“, убеден е Герджиков.

Според него номинацията на Петър Илиев за вътрешен министър е била решаваща за развоя, след поредицата му от грешни постъпки до момента. Герджиков сподели, че е бил неприятно изненадан от поведението на Илиев, което той демонстрира по Нова телевизия в понеделник.

Огнян Герджиков коментира още, че на бъдещи избори със сигурност ще има отлив на гласове от ИТН и двата шанса, които партията на Трифонов е получила досега, няма да се повторят.

По думите му никой не е очаквал да се случи това, на което ставаме свидетели. Според него това показва, че за нашите политици мисълта за България е на второ място, а тя трябва да е на първо./ПловдивПрес

Още новини по темата

Пламен Николов оттегли съгласието си да бъде избиран за премиер

Президентството: Изборът на премиер вече е в решаващата си парламентарна фаза

Хаджигенов: Изявлението на Слави е забавно, но кабинетът на ИТН трябва да се гласува

Трифонов: Оттегляме проектокабинета, щом няма да ни подкрепят

Тошко Йорданов се разпищоли, нарича ДБ и ИБГНИ джендъри

Христо Иванов: ДБ няма да подкрепи кабинета на ИТН, да се разберем за правителство с третия мандат

Тошко Йорданов: Отиваме на избори, ако кабинетът на ИТН не бъде подкрепен

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...