Новини от Пловдив » Спорт » 902 юноши и девойки се надпреварват на Световното първенство по гребане
Гребане Спорт Спорт Важно

902 юноши и девойки се надпреварват на Световното първенство по гребане

Първият старт е утре – 11 август от 9,30 часа, а последният е на 15 август от 14,10 часа.

902 състезатели от 43 страни ще участват на Световното първенство по гребане за юноши и девойки до 18 г., което ще се проведе в Пловдив. Това стана ясно на пресконференция днес, в която участваха представители на Световното гребане /новото име на Международната федерация по гребане FISA/Община Пловдив, Областна администрация Пловдив и Организационният комитет на състезанието.

Първият старт е утре – 11 август от 9,30 часа, а последният е на 15 август от 14,10 часа.

Участниците в пресконференцията припомниха, че точно преди 10 години – през 2011 година тук се проведе европейско първенство по гребане, а във всяка следваща година – състезания от най-висок ранг, включително световно първенство за мъже и жени.

Патрик Ромбаут – представител на Световното гребане заяви: „Идваме в град, който умее да организира и да провежда състезания по гребане от най-висок ранг по най-добър начин. Световното гребане /бивша FISA/ изказва своята голяма благодарност на тези, които помагат за отличното провеждането на Световното първенство по гребане за юноши и девойки, въпреки ограниченията, които ни налага пандемията от коронавирус. Вярваме, че Пловдив и Гребният  канал ще играят голяма роля за Световното гребане в бъдеще. Състезателите, които са тук вече мислят за следващите 3 олимпиади – те са елитът на гребния спорт, който ще се изявява в Париж, Брисбейн и Лос Анджелис. Когато си тръгнат оттук с добри впечатления от това световно първенство, съм убеден, че те ще препоръчват вашия град по целия свят и ще дойдат отново да се състезават тук.  Имате канал, който е на стратегическа позиция по средата на Балканите, между Черно море и Средиземно море и може да играе роля в развитието на гребането в Европа. Особено за навлизащите в гребането страни като Кипър, Северна Македония, Молдова,  Грузия.“

Кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви, че за града е важно да поддържа вече изградения имидж на организатор на елитни спортни състезания. „През август и септември в Пловдив има още световни и европейски състезания. Като кмет на Пловдив казвам: заповядайте, за да се насладите на емоционални спортни изживявания.“

Председателят на Българската федерация по гребане БФГ/ Свилен Нейков припомни, че страната ни ще участва с три лодки при юношите. Девойките обаче не са покрили норматива за участие в Световното първенство. Българските гребци полагат много усилия и ще продължават да се вписват в световния гребен елит, категоричен бе председателят на БФГ.

Успоредното трасе

Темата за второ водно трасе, успоредно на сегашния гребен канал, бе подета от участниците в пресконференцията с убеждението, че то ще бъде място за развлечения на пловдивчани, но и от полза за гребния спорт. Заместник-кметът Георги Титюков припомни идеята за създаване на „Екопарк Марица“, част от който ще бъде и новото водно съоръжение. Той бе оптимист, че до 2023 година Пловдив ще намери средства, за да закупи единствения частен имот и след това общината ще издаде разрешително за строеж.

Областният управител Ангел Стоев заяви, че общината и областната администрация гледат в една посока за изграждането на второ водно трасе на Гребната база. Държавата обаче трябва да подкрепи града, защото инвестицията в новия проект е около 10 млн. лева, заключи той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...