Новини от Пловдив » Важно » Живков: Високите цени на тока са и заради високите температури
България Важно Енергетика Политика

Живков: Високите цени на тока са и заради високите температури

Андрей Живков

„Последните дни се наблюдава рязко покачване на цените на електроенергията в пазарен сегмент „Ден напред“. Причините за това поскъпване са много, сред тях и повишените температури и у нас, и в съседни държави като Гърция. Това увеличава потреблението неимоверно много“. Това заяви в пленарната зала служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

„Липса на баланс в енергийната система не е имало, въпреки това. Това, което Министерство на енергетиката направи като успешни мерки е, че се включи на оперативно ниво, за да влезе в контакт с ТЕЦ „Марица-изток 2“, която да активира всички възможни мощности, за да се увеличи ликвидността на Българската енергийна борса. Това стана с известно закъснение, тъй като това е нормално реакция на оперативното управление на ТЕЦ „Марица-изток 2″ след това и на БЕХ“, допълни той.

По думите му министерството няма преки задължения да наблюдава пазара и да реагира по отношение на мощностите и включването им и съответно вкарването на нови в системата.

По отношение на „Булгартрансгаз“ Живков коментира, че реализацията на проекта „Балкански поток“ на практика не е оказала влияние върху приходите, които постъпват в дружеството.

Финансовите резултати на дружеството в годините преди и след пускането в действие на проекта са съотносими, уточни министърът.

„Похарчени са 2,5 – 3 млрд. лв., а резултатът е същия като предната година. Ако се твърди, че инвестицията от 2,5 млрд. лева ще се възвърне за 10 години, това означава, че тя трябва да увеличи годишния приход грубо с 250 млн. лева. допълни той.

Още

Депутатите изслушват министъра на енергетиката Андрей Живков
Работодателите искат оставки в енергетиката заради скъпия ток
Васил Велев сезира ДАНС за цената на тока
КЕВР проверява високите цени на тока

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...