Quantcast
Новини Пловдив » Важно » ВиК подобрява качеството на водата с над 137 млн. лв. по европроект
Важно Градът Общество

ВиК подобрява качеството на водата с над 137 млн. лв. по европроект

Спартак Николов и ръководителите на проекта обясниха какво предстои.
Спартак Николов и ръководителите на проекта обясниха какво предстои.
  • Очаква се след реализацията му загубите на вода в Пловдивска област да намалеят до около 50%

Ваня ДРАГАНОВА

ВиК ще подобри качеството на водата в Пловдив, инвестирайки над 137 млн. лв. в доизграждането и реконструкцията на водоснабдителните и канализационните мрежи по европроект по оперативна програма „Околна среда“. Точната сума е 137 830 825,33 лв., от които 82 858 723,49 лв. e европейско съфинансиране от Кохезионния фонд, 14 622 127,70 лв. са от държавния бюджет, а собственият принос  на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД е 17 378 169,92 лв.

По проекта се предвижда: реконструкция и изграждане на канализационната и водопроводна мрежа на Пловдив, на довеждащия водопровод от помпена станция „Юг“ до кръстовището на бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Царевец“, на водопровода от помпена станция „Север“ до бул. „България“, на водопровода от помпена станция Катуница до прекъсвателна шахта в Асеновград, реконструкция на водопроводната мрежа на Карлово, на довеждащия водопровод в Първомай, на водопровода в Стамболийски и изграждане на единна интегрирана географска информационна система за територията, обслужвана от ВиК – Пловдив.

„Обществените поръчки са проведени, изпълнителите са избрани и в хода на процедурите бяха икономисани 2 млн. лв.  Всички поръчки бяха подложени на предварителен контрол, включително и от Управляващия орган, и нямаме нито една финансова корекция“, съобщи управителят на ВиК Спартак Николов. След реализацията на проекта се очаква качеството на водата да покрие изискванията на европейските директиви, а загубите на вода да намалеят до около 50%. „Когато поех ВиК през 2014 г., загубите на вода бяха над 62%, през първото полугодие на тази година те са около 55 на сто“, обясни Спартак Николов.

По всички обекти тече проектиране и се очаква реалната работа да започне в началото на следващата година, само в Стамболийски може да бъде даден старт и до края на 2021-а.

Най-тежкият обект е Южният обходен колектор, където на места ще се наложи да се полагат тръби с диаметър 4 м и на дълбочина 7 м, където са много високи подпочвените води. „На места ще се работи направо в езеро“, коментира Спартак Николов.

Работата съвпада с изграждането на подлеза „Модър – Царевец“ и проектите за колектора и подземното съоръжение се напасват.

Работата по всички обекти трябва да приключи до 12 март 2024 г.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...