A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Градът » Ученици от СУ „П.К. Яворов“ впечатлени от летния лагер, посетиха „Двора на кирилицата“
Градът Образование Пловдив

Ученици от СУ „П.К. Яворов“ впечатлени от летния лагер, посетиха „Двора на кирилицата“

Учениците от СУ " П.К. Яворов" и техните ръководители в "Двора на кирилицата" пред паметника на цар Борис I

Галина ГЕОРГИЕВА

Културно-историческият комплекс „Дворът на кирилицата“, историко-археологическият резерват „Плиска“, Велики Преслав, ботаническата градина в Балчик –това са само част от местата, които ученици от СУ „П.К. Яворов“ успяха да посетят по време на летния лагер по Национална програма „Отново заедно“. 24 деца от 5. до 7. клас и трима преподаватели – Костадинка Димитрова, Мариана Димитрова и Красимира Попова, в началото на август бяха на шестдневнен лагер в курорта „Златни пясъци“.

Богата културна програма, много впечатления, положителни емоции и нови приятелства. С това ще запомнят „морското приключение“ учениците.

„Децата бяха подбрани по критерии, утвърдени от Педагогическия съвет. Радвам се, че се върнаха здрави. Всички са много доволни – и ученици, и учители и родители. Всеки ден са посещавали различни места “, каза за ПловдивПрес директорът на СУ „П.К. Яворов“ Пламен Стоилов.

Ръководителят на групата Костадинка Димитрова – преподавател по информационни технологии, сподели пред ПловдивПрес, че са изкарали голям късмет, защото през последните дни се появяват информации за зарезени с коронавирус деца в такива летни лагери.

Пред бюст-паметника на Пейо Яворов в „Алея на писателите“ в „Двора на кирилицата“

„Ние прекарахме чудесно. Бяхме в хотел „Сердика“, всичко беше на ниво, спазваха се мерките. Беше вълнуващо преживяване за децата. Видяхме много неща. Туроператорът ни предложи тази културна програма. През цялото време пускахме видеоклипчета и снимки на родителите и те заедно с нас съпреживяха това пътуване“, каза учителката.

Националната програма „Отново заедно” има за цел да осигури финасиране за шестдневни туристически пътувания за ученици с цел преодоляване на последствията от COVID-19, в това число и липсата на активен социален живот.

 

В първия ден от пътуването си учениците от СУ „П.К. Яворов“ са посетили Велики Преслав – столица на Първото българско царство.

Учениците от СУ „П.К. Яворов“ във Велики Преслав

“Децата останаха впечатлени от музейната експозиция в Националния историко-археологически резерват и музей „Велики Преслав“. От филма, който ни беше ни беше показан, научиха много за величието на столицата, строена от Симеон в продължение на 28 години, която по блясък и великолепие съперничи на Константинопол. Учениците обогатиха познанията си за живота на българския владетел, продължил делото на княз Борис I за изграждане и утвърждаване на християнската култура по българските земи. Вторият ден разгледахме делфинариума във Варна и Археологическия музей, направихме разходка из Морската градина“, разказа Костадинка Димитрова.

В Делфинариума във Варна

На разходка из Морската градина във ВарнаСледващият ден е бил посветен на Двореца и ботаническата градина в Балчик, а учениците са имали възможност да разгледат и Панагюрското златно съкровище, позиционирано в една от сградите на двореца.

В Ботаническата градина в Балчик
В Ботаническата градина в Балчик

Изключително емоционален за яворовци е бил четвъртият ден, в който са посетили историко-археологическия резерват „Плиска“ и „Двора на кирилицата“. “Имахме възможност да чуем любопитен разказ за историята на Плиска и създаването на музея. С интерес разгледахме внушителните скулптури на кирилските букви пред погледите на три емблематични фигури – на светите братя Кирил и Методий и на св. Борис I – Михаил, царя покръстител на българския народ. Попаднахме в едно магнетично място – картинната галерия, разказваща с образи историята на покръстването на българите и създаването на кирилицата. Минахме през уникалната Алея на писателите, на която са представени творци, писали и пишещи на кирилица. Снимахме се до бюст – паметника на патрона на нашето училище – Пейо Яворов, който заема своето достойно място на Алеята. Децата бяха силно впечатлени и от восъчните фигури на Климент, Наум и Ангеларий, както и на всички владетели на България, царували в Първата българска столица”, каза ръководителят на група.

В картинната галерия, разказваща с образи историята на покръстването и създаването на кирилицата

Пловдивските ученици са прекарали известно време и на нос Калиакра и са научили за саможертвата на четиридесетте девойки, които не са предали вярата си, както и за героичните морски сражения на адмирал Ушаков.

„Всеки ден започваше със сутрешна гимнастика, а следобедите децата се забавляваха на плажа или на басейните в хотела, вечерите задължително провеждахме занимателни игри и дискотека. Последният ден премина под мотото „Довиждане море!“, а всички заедно бяхме на плаж“, сподели още ръководителят на групата./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...