Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Ангел Стоев иска ОВОС преди удължаване договорите на кариерите над Белащица
Бизнес Важно Екология Енергетика Регион Родопи

Ангел Стоев иска ОВОС преди удължаване договорите на кариерите над Белащица

Кариерата в Белащица

Областният управител Ангел Стоев ще изиска от РИОСВ Пловдив провеждане на задължителна процедура по оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) във връзка със заявленията на „Холсим“ и „Европейски пътища“ за удължаване на концесионните им договори за кариерите над Белащища. Също така ще поиска от ВиК Пловдив ускоряване на процедурата по създаване на санитарно-охранителна зона около водоизточниците на Белащица, тъй като двете кариери попадат в нея. Ангел Стоев ще настоява пред съответните органи за стриктен контрол върху работата на концесионера „Европейски пътища“.

Това стана ясно след проведена среща в Министерството на енергетиката между областният управител Стоев, придружен зам.-кмета на Община „Родопи“ Емилия Иванова, и зам.-министъра на енергетиката Мирослав Дамянов, Станислав Станков – директор на Дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ в министерството и Петър Драгоев – директор на Дирекция „Екологична оценка на въздействие върху околната среда и предотвратяване на замърсяването“ при МОСВ.

Ангел Стоев постави за обсъждане два въпроса. Първият се отнася за спирането на възобновената дейност на „Европейски пътища“ на кариерата над Белащица, след решение на ВАС. Вторият е за недаване на съгласие за нов срок на концесия на „Холсим“ и неудължаване на срока на концесия на „Европейски пътища“.

В хода на разговорите стана ясно, че независимо от ясната обосновка на областната управа относно опасността за водоизточниците на Белащица и активиране на съществуващите свлачища, единствената възможност за спирането на възобновената дейност на „Европейски пътища“ е констатиране на груби нарушения в дейността на концесионера, за каквито до момента няма постъпила информация. По втория проблем представителите на двете министерства изразиха мнение, че исканията на двете фирми са съобразени със Закона за подземните богатства и са допустими за разглеждане, т.е. трябва да бъде извървяна цялата процедура до взимането на крайно решение.

Още

Концесионерите искат удължаване на договорите за кариерите над Белащица
Ангел Стоев настоява за спиране на дейността кариерата на „Европейски пътища“
Кариерата на „Европейски пътища“ над Белащица заработи, областният управител настоява за контрол

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...