Новини от Пловдив » България » Искри на консултациите: Радев пита Карадайъ коя е неговата родина
България Важно ИЗБОРИ 2022 Политика

Искри на консултациите: Радев пита Карадайъ коя е неговата родина

Румен Радев и представителите на ДПС

ДПС и президентът Румен Радев влязоха в словесна схватка на консултациите на „Дондуков“2 , а повод за размяна на остри реплики стана гражданството на икономическия министър Кирил Петков. Държавният глава попита Мустафа Карадайъ  коя е неговата родина.

За втори път провеждаме консултации за съставяне на кабинет. На всички е ясно, че страната е изправена пред комбинации от кризи, които искат държавническо отношение, прозорливост от всички партии за съставяне на редовен кабинет. Само редовният кабинет с широка парламентарна подкрепа може да изведе страната от задаващите се кризи. За това са нужни диалог, държавническо поведение и компромис. Това са ценности, които не са чужди за вашата партия. Базирайки се на вашия парламентарен опит, за нас е важно вашето мнение и какъв трябва да бъде подходът“, заяви Румен Радев в началото.

„Наистина, страната е изправена пред множество кризи – и здравна, и социална, и икономическа. В момента е факт и политическата криза. Очертават се още допълнителни кризи, които се предизвикват от поведението на различни фактори в политическите процеси в страната.“, каза от своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Още след изборите за 45-то НС ние заявихме, че с изборите българските граждани поискаха промяна. И още тогава заявихме, че страната има нужда от стабилност. Тогава бяхме заявили безусловна подкрепа на новите партии в НС, за да има редовен кабинет. Позициите ни след изборите за 46-ия НС малко се промениха. Нашата заявка бе, че безусловна и непотърсена подкрепа от наша страна няма да има. Няма да отстъпим от условието си – възстановяване на нормалността в политиката и на демокрацията в страната. Това не бива да става с недемократични и противоконституционни инструменти.Страната има нужда от редовен кабинет. Ние имаме аргументи, които най-вероятно ще бъдат по-различни от вашите, допълни той.

По повод думите на Радев, че ДПС са напуснали заседанието на КСНС, Карадайъ заяви, че го е направил, защото последното, което президентът е казал, е, че теми, които не са в дневния ред на заседанието, не могат да бъдат допуснати за разглеждани. „Дневният ред не включваше актуализация на бюджета“, заяви той.

Напрежение и остри реплики предизвика темата за гражданството на служебния министър на икономиката Кирил Петков.

„Имах един въпрос към министър Кирил Петков на база негови заявления в публичното пространство – че е подал заявление за отказ от гражданство, заяви Карадайъ.

„Не мисля, че е удачно точно вие да повдигате темата за гражданството. Да си гражданин на България не значи само да имаш български паспорт. Аз веднага направих среща с г-н Петков и говорих с него по темата. Кирил Петков категорично ми заяви, че има една родина майка – България. Вие ще ми кажете ли коя е Вашата родина майка г-н Карадайъ?”, обърна се Радев към лидера на ДПС.

Моята Родина майка категорично е България, заяви Мустафа Карадайъ.

Надявам се да сте искрен в тези думи, отговори му президентът Радев.

В разговора се включи и Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че не може да остане безучастен, когато българският президент пита коя Родината майка г-н Карадайъ.

Това можем да питаме и бесарабските българи. Всеки етнос, който не живее на териротията на страната си има родина и държава по произход. И да питаме точно тази част от обществото, която е доказала, че носи България в сърцето си, съжалявам, че тази лекция трябва да си я четем тук, заяви Йордан Цонев.

В Конституцията чувства няма. Там пише, че човек с двойно гражданство не може да бъде избиран за министър”, добави Йордан Цонев. накрая държавният глава изрази надежда градусът на емоцията по време на консултациите да спадне./ПловдивПрес

Още новини по темата

Борисов в Кръстава: Консултациите са абсолютно безсмислени, Радев е като пате в калчище

Румен Радев към „Демократична България“: Залогът е за третия мандат

Радев към ИТН: Да се отнасяме по-отговорно, за да има правителство

Нинова след консултациите: Ще положим максимални усилия за съставяне на кабинет

ГЕРБ и Радев размениха остри реплики на консултациите

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...