Quantcast
Новини Пловдив » България » Военният министър в НС: Служебният кабинет не преговаря за нови изтребители F-16
България Важно Политика

Военният министър в НС: Служебният кабинет не преговаря за нови изтребители F-16

Георги Панайотов
Георги Панайотов

Служебното правителство нито води преговори за закупуване на нови изтребители F-16, нито има право на такива действия. Това заяви от парламентарната трибуна  министърът на отбраната Георги Панайотов. Отговорът му е във връзка с декларацията на ПГ на ГЕРБ – СДС.

По думите му страната ни по никакъв начин не се е ангажирала финансово или юридически със закупуването на нови осем бойни машини. Той уточни, че Проектът за модернизация на ВВС е един от приоритетните инвестиционни намерения на Министерство на отбраната.

„Два парламента приеха решения, с които са одобрени проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, а впоследствие и негова актуализация“, каза още  Георги Панайотов.

Военният министър уточни, че основният замисъл на проекта е за придобиване на 16 самолета от един тип в една конфигурация.

„Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа – първи за придобиване на осем самолета и втори за придобиване на още осем самолета. В началото на 2019 г. по предложение на Министерски съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап бяха подписани четири договора между правителствата на България и САЩ за закупуване на осем самолета F-16. Спазвайки сроковете на планираните процеси, заложени от 43-ия и 44-ия парламент за придобиване на 16 самолета, Министерство на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта. Сега единствено възможният подход е изпращане писмо запитване. Едва след получаване на отговор от американската страна, може да бъде подготвен проект на инвестиционен разход“, заяви още министърът.

Панайотов посочи, че следващите осем F-16 няма да бъдат плащани авансово./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...