Новини от Пловдив » България » България » Българин, завърнал се от Кабул: Войници обличаха цивилни дрехи, оставяха оръжието и бягаха
България Важно Истории Мнения

Българин, завърнал се от Кабул: Войници обличаха цивилни дрехи, оставяха оръжието и бягаха

Фердинад минал през ада на евакуацията в Кабул.
Фердинад минал през ада на евакуацията в Кабул.

Командосът Фердинанд Костадинов и група български частни охранители евакуират част от европейската дипломатическа служба в Кабул. Българите успяват да се евакуират през стрелба, хаос и несигурност по пътя към летището в Кабул, разказа Ферниданд пред пред БНТ.

С две мисии в Афганистан и една в Ирак зад гърба си Фердинанд Костадинов става пряк свидетел на навлизането на талибаните в Кабул и настъпилия хаос на летището.

Ето какво какво разказа още Фердинанд Костадинов:

– Как се евакуирахте в условия на бойно действия?

– Аз пряко, както и останалите, говорим пряк допир за контакт за военни действия не сме имали по време на изнасянето. Но чекпойнтовете, които бяха с полицаи, докато контролират трафика, влизаха в техните кабинки, преобличаха се, оставяха оръжията и излизаха с цивилни дрехи. Това за нас беше ясен знак, че вече трябва да се евакуираме.

– Как разбрахте, че Ви дават зелена светлина, това как се показва?

– Зелена светлина – използваш даден коридор, тоест мъчиш се да пробиеш през трафика. Или не бяха достигнали до нас. Но ние, така или иначе, използвахме коридора, който ни се беше отворил, според нас, и се евакуирахме.

Да, вярно в бронирани автомобили бяхме, под напрежение, вярно е – в стрелба около нас, не по нас, но също местното население беше настроено зле и към нас, тъй като чупиха огледала, тъй като те си мислят, че ние сме техният проблем.

– А на самото летище каква е обстановката?

– Имаше даже директен обстрел по самото летище. Навсякъде се виждаха куршуми, трасета.

– Как успяхте да се изтеглите от самото летище?

– Ние ползвахме американски военни самолети, военно-транспортни. Не може да се влезе с оръжие, ако не си американски военен. Натоварихме си багажа, чекираха ни и ни изведоха по самолетите.

– Защо 300-хилядна армия се срина за 6 дни, според Вас?

– Страх, може би, защото първият град, който беше превзет, всички военни бяха избити по-късно на площада. Оттам нататък тактиката им беше – звънят на полицейските управления и на кмета, казват, че утре идват, да кажем, 2000 човека да превземат един малък град или едно село, или 500 човека. Всички военни и полицаи свалят оръжието и се изтеглят. В следващия момент се появяват 15 човека, които развяват флага на талибаните.

Фердинанд е благодарен да види отново семейството си. Напомня, че талибаните вече са завзели най-модерни оръжия, оставени от Америка на афганистанската армия: самолети, дронове и бронирана техника.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...