Новини от Пловдив » Важно » Бюджетът на „Автомагистрали“ стига само за строежа на 3 км път
България Важно

Бюджетът на „Автомагистрали“ стига само за строежа на 3 км път

Ръководството на "Автомагистрали"

Държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД има собствен ресурс за строителството на едва 3-4 километра магистрален път от общо 134 км, по които се работи. Това признаха от ръководството на дружеството, които в Комисията по ревизия попитаха какво да правят със заварените договори за милиарди по т.нар ин хаус процедури.

Всъщност на магистрала „Хемус“, голяма част от пътя Видин – Ботевград и подлежащите на укрепване 84 свлачища работят фирми, които по документи дават техника под наем, доставят материали и извършват специфични дейности, посочиха от борда на „Автомагистрали“.

Десислава Христова от дружеството посочи, че в договорите има някои странни неща по линия на нетипичните задължения на доставчиците. „Това, което ние виждаме, е, че има драстично завишаване на цените, на които се стъпва на база на предпроектни проучвания, които са доста съмнителни“, допълни тя и даде пример за одобрен проект за около 300 хил. лева с прогноза цена над 7 млн. лева и над 2 млн. лева изплатен аванс, предава бТВ. Авансите са в размер на около 37%, като особено тежък е случаят с участъци 7, 8 и 9 на „Хемус“.

Има и фрапиращи случаи с плащания към фирма за ландшафтно оформление в участък, който още е само на ниво идеен проект. „Не смея да се подписвам и да плащам нещо, за което има съмнения дали е истинско“, подчерта Христова. По думите й за всеки юрист е видно, че става дума за прикрити строително-монтажни работи.

Финансовият министър Асен Василев се позова на методическите указания от Агенцията за обществени поръчки – АПИ трябва да открият нова поръчка, защото не могат да се справят, освен ако „Автомагистрали“ ЕАД междувременно не придобие нужния потенциал, за да свърши цялата работа самостоятелно.

Той отбеляза, че в предходен парламент е паднала задължителната банкова гаранция и сега повечето договори са само със застраховки, при това „концентрирани в няколко фирми – от два застрахователя трябва да търсим средства за около 1,5 млрд. лева“. Става дума за нови застрахователни продукти – за получен аванс и за добро изпълнение и те не изисквали допълнителни резерви и обезпечения.

Още

Комитова и Петков: „Автомагистрали“ и ДКК са шапки за избягване на обществени поръчки
„Автомагистрали“ ЕАД вече е с ново ръководство
Нова рокада в ръководството на „Автомагистрали“  ЕАД

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...