Новини от Пловдив » Важно » Стига популизъм, всъщност съветниците имат нужда от консултации, иначе гласуват глупости
Важно Коментари Мнения Община

Стига популизъм, всъщност съветниците имат нужда от консултации, иначе гласуват глупости

Преди да се говори от трибуната, не е лошо малко да се почете.

Ваня ДРАГАНОВА


Нямам никаква идея за какво се готви да се кандидатира общинският съветник  от „Ние, гражданите“ Георги Величков, защото местните избори са далече, но очевидно вече е в кампания, защото внася популистко предложение след популистко предложение.  Последната му идея е съветниците да се откажат от парите си за приемни, консултации със специалисти, закупуване на специализирана литература, представителни разходи и т. н. Тези разходи се доказват с документи и съветниците могат да получават малко над 1000 лв. на месец по този параграф.  Повече от ясно е, че човек винаги може да се сдобие с фактури и да получи пари, без да се е допитал до нито един експерт, но това е по-скоро въпрос на контрол, може например да се правят проверки на случаен принцип дали даденият съветник наистина е организирал приемни, допитвал се е до специалисти и пр.  А такова предложение, направено точно от Величков, звучи направо нелепо, защото той има нужда от доста консултации.

На 3 август по негова идея беше гласувано такса смет да се намали наполовина за туристически обекти, които биха затворили при ново затягане на мерките. Сега се налага предложението да се прегласува, защото в Закона за местните данъци и такси няма такава възможност. Отделно в законовия текст не съществува понятието „такса смет“, борави се с „такса битови отпадъци“. Величков предложи  да бъде намалено и „тротоарното право“, но и това понятие не фигурира в закона. В него се говори за „такса за ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари, площади и улични платна“.  Областният управител върна решението като незаконосъобразно и сега за промяната му се свиква извънредна сесия, което също означава разходи.

Така че, вместо да се рекламира с популистки идеи, Великов никак не е лошо да си намери компетентни консултанти, които малко да го просветят, все пак до края на мандата има цели 2 години. Същото важи и за гласувалите „за“ неграмотните предложения. Налага се съветниците да четат и да питат повече просто. Иначе гласуват глупости и цялото им невежество лъсва.  А знанията на компетентните хора са с пари, те са инвестирали в себе си, за да ги имат.

Аман от популизъм – и за партийни субсидии, и за депутатски заплати… Свястно свършена работа без пари няма. Това не гали ухото на озлобения избирател, но за сметка на това е истина.

Още

Съветник предлага да отпаднат надбавките за консултации и приемни
ОбС ревизира намаляването на такса смет и тротоарно право
Съветникът Георги Величков предлага намаляване на такса смет и тротоарно право за бизнеса

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...