Новини от Пловдив » България » България » Министър Гълъб Донев: 120 добавка към пенсиите е екзотика
България Важно Политика Портфейл

Министър Гълъб Донев: 120 добавка към пенсиите е екзотика

Гълъб Донев
Гълъб Донев

Няма възможност на пенсионерите да се даде добавка към пенсиите от 120 лв. на месец, тъй като трябва да бъде взета от друго разходно перо, коментира предложението на ГЕРБ и ДПС пред NOVA социалният министър Гълъб Донев след приемането на промените в бюджета на ДОО на първо четене.

„Екзотичен вариант, идва от групи, които участват в парламентарния дебат от началото на прехода и знаят как се правят сметките в бюджета. За да дадеш такива пари, трябва да има откъде да ги вземеш“, каза Гълъб Донев.

Министърът добави, че това предложение за увеличение на пенсиите се прави от служебно правителство, не е препъни камък и не вярва да доведе до неприемане на бюджета на ДОО – всички параметри, макрорамката се приемат от НС – дали е редовен или служебен кабинет, се приема там.

Към момента, както е приет законът за ДОО и на бюджета, разходните пера няма как да бъдат преструктурирани, защото от март досега пренасочванията вече са приключили, категоричен е Донев.

Гълъб Донев обясни, че премахването на тавана на пенсията е свързано с премахване на ограниченията за максималния осигурителен доход, когато той започне да се покачва, естествено е таванът да отпадне – ще бъдат ограничени 3600 български пенсионери от тавана, но твърдо трябва да се върви в посока постепенно отпадане на тавана и ограничението на максималния осигурителен доход.

Таванът на пенсиите е процент от максималния осигурителен доход и зависи дали НС ще приеме бюджета, така че максималната пенсия да достигне 40% от максималния осигурителен доход. Има възможност и е нормално да се вдига, за да се стимулират хората, които могат да плащат по-висок размер. Таванът на осигуровките може да достигне 3200-3600 лв., в зависимост от това всички тези изчисления и предложения ще бъдат направени със социалните партньори, – НС на НОИ, параметрите в макрорамката да бъдат обвързани с разходите пред годините, подробно обясни социалният министър.

Относно майчинските – Донев коментира, че може би има възможност да се повиши размерът за втората година, но предстои да бъде обсъждано. Да се направят разчетите и да се види какво ограничение може да поеме бюджетът. Минималната работна заплата е 650 лв., в макрорамката за следващия 3-годишен период не би трябвало да се промени. При съществени промени в икономиката би могло да се помисли за това, но на този етап не стои на дневен ред увеличаване на минималната работна заплата, категоричен бе той.

Донев коментира и енергийните помощи – НС прие на първо четене предложенията за изменения на държавния бюджет – 60 млн.лв. за енергийни помощи, не са предвидени в държавния бюджет за 2020 г., има увеличение на ползвателите – 333 000, което е с 20% увеличение, увеличена е цялата помощ за енергийното подпомагане заради цените на електроенергията. Изплащането започва от 15 септември в размер на 523 лв. и ще продължи до края на октомври.

На последно място Гълъб Донев поясни за мерките – 60/40 се изпълнява, има предвидени средства 400 млн.лв., основно по тази мярка, последните разчети показват, че около 2000 работодатели на месец се възползват за около 70 000 служители. Предвидена е нова мярка 75/0 за затворени бизнеси, разширява се кръгът за самоосигуряващи се лица, предвижда се да продължи изплащането на лица до 14 г. за родители в неплатен отпуск.

„Безработицата е на историческо ниско ниво – 4.1%, 3 млн. са работещите, които се осигуряват, преобладаваща част се генерират от селско стопанство, преработваща промишленост“, каза още социалният министър.

Той не е търсен за участие в нов кабинет, не би се включил, няма такива разговори, които да са водени. Зависи какви ще са приоритети, политика, екип, дълго време трябва да се изясняват, поясни социалният министър Гълъб  Донев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...