За да намачкат първите зърна, в бъчви влязоха съпругата му Девин и певицата Мария-Елена Инфантино, а популярният като Рич Форестър актьор и певец се превъплъти като оператор
Много специални ще бъдат вината от тазгодишната реколта на „Вила Юстина“, защото старт на гроздобера даде популярният по цял свят като Рич Форестър от „Дързост и красота“ актьор и певец Рон Мос. Той дебютира дръзко в дисциплината бране на грозде, след като получи лозарска ножица и първата чепка Пино Ноар падна в кошницата. После Рон Мос откъсна още няколко грозда и изсипа събраното в бъчва за намачкване на гроздето. Помогнаха му работници от „Вила Юстина“ и когато двете бъчви бяха напълнени с грозде, красиви девойки в народни носии влязоха вътре, за да го намачкат с краката си по стара традиция. Ритуала наблюдаваха съпругата на Рон Мос – Девин, и певицата Мария-Елена Инфантино, с която музикантът и актьор ще излезе на сцената на Античния театър на 2 септември за концерт под мотото „Hollywood Night”. Девин ДеВаскес и Мария-Елена Инфантино бяха подканени от младите танцьорки и започнаха да мачкат гроздето под звуците на народна музика. Рон Мос влезе в ролята на оператор и запечатваше с телефона си всичко случващо се, като вероятно това е един от малкото пъти в живота му, в които е снимал повече, отколкото е бил сниман.

Преди да бъдат откъснати първите гроздове, отец Илия отслужи водосвет за здраве и просперитет на всички, които работят във „Вила Юстина“ и живеят в Устина. Последва разчупване на обредна погача и когато Рон Мос попита защо към хляба се поднасят сол и мед, Мария-Елена Инфантино му обясни, че това е традиция, която показва, че животът е и солен, и сладък.
Кучето на Рон Мос – Господин Принс, наблюдаваше всичко това от специална раничка и се раздели с господаря си само докато той откъсваше първата чепка.
Рон Мос беше гост на хотелския комплекс „Юстина Вилас“, за да види красотата на Родопите, да се запознае с отглеждането на лозята и производството на вино и да се подготви за концерта си в Пловдив. Пловдив Прес беше от малкото поканени медии, събитието беше камерно и феновете на Рич Форестър от селото се снимаха необезпокоявани с него.
Първите сортове грозде, които се берат в лозята на „Вила Юстина“, са Пино Ноар и Каберне Фран. „От това първо грозде правим пенливо вино. Гроздето трябва да е с определени параметри, захарността му трябва да е по-ниска – около 17 захарни градуса, а общите киселини са около 7-8 грама на литър. Това са перфектните параметри на гроздето, от което ще стане естествено пенливо вино“, обясни техноложката на „Вила Юстина“ Костадинка Рахова-Димитрова. Пенливите вина на „Вила Юстина“ са тип „Просеко“, както обясни и Мария-Елена Инфантино на Рон Мос, докато той отпиваше от естествено пенливото вино, преди да грабне лозарската ножица.
Гроздоберът продължава със Совиньон Блан и Траминер, които вече сега са достигнали нужната зрялост. Последен се бере маврудът, тъй като той зрее най-късно, но се очаква гроздоберът да приключи около 10 октомври.
„Вила Юстина“ притежава 430 дка лозя, засети основно с белите сортове Шардоне, Совиньон Блан, Коломбар, Семийон, Алиготе, Димят и Гевюрцтраминер, а от червените – Пино Ноар, Каберне Фран, Мерло, Мавруд и Рубин.
След официалното откриване на гроздобера гроздето потегли към производствната база за преработка.


