Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Регион » Известен руски скулптор прави паметника на генерал Веляминов в Първенец
Регион Родопи

Известен руски скулптор прави паметника на генерал Веляминов в Първенец

Андрей Тиртишников пристигна от Русия, за да обсъди с кмета на "Родопи" Павел Михайлов подборности за паметника
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Село Първенец започва инициатива за израждане на паметник на генерал Николай Веляминов, ръководил овободителната битка при тогавашното Дермендере. Проектът за изработването на монумента се осъществява с подкрепата на посолството на Руската федерация в Република България. За изготвянето му, кметът на община „Родопи” Павел Михайлов се обърна лично към президента на Руската федерация Владимир Путин.

Автор на паметника ще бъде световно известният скулптор Андрей Тиртишников, носител на златен медал на Руската художествена академия. През 2001 г., едва на 21 години, бива отличен със златен медал на Руската художествена академия за експозицията на скулптурата на дядо му, във военна униформа.
През 2007 г. заема първо място в Русия в конкурса „Третяков“.

Автор е и на архитектурния комплекс „Вечен огън“ в столицата на Сърбия , Белград, открит през 2020 г. от министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и председателя на руската военно-историческа общност, Владимир Медински.

Композицията ще бъде разположена в центъра на парк „Чинара“. Мястото ще бъде облагородено, като се предвижда подмяна на настилката на алеите, нови пейки, осветление и озеленяване. Средствата за проект и реновиране на зеленото пространство са осигурени от МИГ „Перущица – Родопи” чрез ДФ „Земеделие”.
Тиртишников пристигна специално от Русия, за да обсъдят съвместно с кмета на общината идеята как трябва да изглежда паметника и начина му на разположение спрямо цялостната архитектура на парка. На срещата присъства и архитектът, проектирал парка, арх. Лазар Чохаджиев.

„Генерал Николай Веляминов е личност от особена важност за село Първенец. Той е негов спасител и освободител в едни от най-тежките дни в историята – Руско –турската освободителна война. Важно е да популяризираме ролята му в историята на нашето населено място, свързал завинаги името си с освобождението на Първенец”, каза кметът Павел Михайлов.

При гостуването си в Първенец Андрей Тиртишников разгледа храм – паметника „Св. Св. Константин и Елена“, построен през 1879 г. със средства от жителите на селото и с помощта на руските войски, начело с генерал Веляминов.

Изключително впечатление му направи историята на многовековния чинар, разположен в самия център на парка.
Скулпторът беше придружен от г-н Михаил Горбатов, съветник в посолството на Руската федерация у нас.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...