Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » НАСА публикува тревожни кадри от екстремното топене на Гренландия
Важно Суматоха

НАСА публикува тревожни кадри от екстремното топене на Гренландия

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

ченият от НАСА Джош Уилис прелетя над Гренландия тази седмица, за да наблюдава този полярен свят с разтопен лед и тъмни басейни с вода.

В средата на август гореща вълна обхвана голяма част от света, както и леденият лед на Гренландия, която е три пъти по-голяма от Тексас. Това е видим знак за промяна на времето и климата. В продължение на десетилетия учените наблюдават рекордното топене на Гренландия, което доведе до изтичане на морска вода и покачване на нивата. Досега през 2021 г. площта на разтопената област е значително по-голяма от средната стойност, регистрирана между 1981 и 2010 г., с около 2,6 милиона километра.

Уилис казва, че топенето на ледената покривка на Гренландия става все по-екстремно с всяко ново десетилетие поради човешкия фактор.

Учените са открили, че в Гренландия ледът се топи много по-бързо през последните няколко десетилетия, отколкото преди поне 350 години. Ледената покривка се свива.

С нагряването на климата топлинните вълни стават все по-екстремни, така че топенето става все по-често. Това лято няколко сериозни горещи вълни удариха Гренландия, а на върха, т.е. на височина 3216 метра, заваля дъжд. Учените никога не са могли да наблюдават дъжд на това място.

Преди 1995 г. минаха векове между моментите на топене на леда и доказателствата за това крият езерото с праисторически лед в Гренландия. Това се е случвало няколко пъти през последните десетилетия.

Снимките, направени от самолет, показват югозападна Гренландия. Тъмносините зони са водни басейни, докато светлите зони са покрити със сняг, наситени с вода. Това топене обикновено води до понижаване на водата в реките до океаните./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...