майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Проф. Витанов: Хора със симптоми на COVID-19 не се регистрират, може да има вторичен пик
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Витанов: Хора със симптоми на COVID-19 не се регистрират, може да има вторичен пик

Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов

Неблагоприятният сценарий на пандемията се реализира. Забелязахме нещо много интересно. София-град, който трябва да е най-тежко засегнат, изведнъж започна да излиза от „червената зона” и да се връща в „жълтата” през лятото. Това означава, че има случаи, които се губят, защото болните не се регистрират. Хората не търсят медицинска помощ и се опитват да се лекуват сами вкъщи”. Това заяви математикът проф. Николай Витанов пред Нова телевизия.

Делта вариантът удря всичко наред, даже и бебета. Този щам издържа и на високи температури, защото тръгна от Индия, където е горещо, коментира той.

По думите му смъртността от COVID-19 ще остане висока поне до края на септември.

Броят на регистрираните случаи не е голям, а вижте какво става със смъртността. Това е като руска рулетка – опирате пистолета и дърпате спусъка – в повечето случаи куршум няма. Но в един момент уцелваме и тогава се търси помощ. Имаме малък брой регистрирани, но смъртността е голяма, обясни професорът.

И допълни, че в момента Северозападна България все още не е толкова сериозно засегната. След седмица обаче нещата ще се променят. Витанов обяви още, че 10 души заразяват повече от 13.

„В държави, в които нивото на ваксинация е високо, смъртността не е висока. Дори до 10 пъти по-малко е в сравнение с преди. Ако ние бяхме на 70% ваксинация, сега починалите щяха да са 5-6 случая, обясни той.
Очаква се вълната да върви и за следващата седмица случаите на заразени могат да достигнат 2300-2400, сочат прогнозите. Обхватът на заразата расте. Вече не вървим, не караме червено ферари, а летим със самолет нагоре. И това ще продължи, предупреди проф. Витанов.

Областите със слабо дифузно разпространение в момента са Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Разград, Хасково, Търговище и Ямбол.

„Преди очаквахме пикът да бъде в средата на септември. В момента обаче хората със симптоми не се регистрират и затова може да се получи вторичен пик, който да е по-сериозен. Има вариант и двата пика да се слеят в един по-голям”, заяви Витанов.

Той допълни, че вероятно няма да достигнем 40-45 % положителни проби на ден, тъй като капацитетът на лабораториите в момента е по-голям./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...