Quantcast
Новини Пловдив » България » Ива Митева обяви за приети на първо четене промените в Закона за НСО
България Важно Политика

Ива Митева обяви за приети на първо четене промените в Закона за НСО

Ива Митева
Ива Митева

Председателят на Народното събрание Ива Митева обяви за приети на първо четене промените в закона за Националната служба за охрана, на които тя е водещ вносител. Това стана след проведен втори председателски съвет, който се свика след напрегнато оспорване в пленарната зала. Пред депутатите тя обясни, че се отказва от първоначалното си предложение законопроектите на „Изправи се.БГ“ и на „Има такъв народ“ отново да бъдат подложени на гласуване с мотива, че по време на процедурата по гласуването им вчера, е бил нарушен правилникът на парламента, и  директно обяви, че след поименната проверка вчера може да се смята гласуването за легитимно, съобщи БНР.

„Установява се наличие на кворум – 125 присъстващи – и веднага след това е проведено гласуване, на което „за“ са гласували 101 народни представители. В резултат на това обявявам за приет законопроекта за изменение и допълнение на Закона за националната служба за охрана, внесен от Ива Митева и група народни представители“, каза тя.

С това действие на Ива Митева на първо четене се смятат за подкрепени текстовете, които предвиждат да бъдат охранявани от Националната служба за охрана само президентът, премиерът и председателят на Народното събрание.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова отново настоя, че законопроектите не са били подкрепени от минимум 121 гласа и остро критикува позицията на Ива Митева. „Без необходимите гласове, за да се приеме законопроект, а това са необходимите 121 и по това няма никакъв спор и съжалявам, че вие сте доктор по конституционно право и твърдите обратното. Г-жо Митева, всеки заемащ в бъдеще поста председател на българския парламент би се ползвал от вашата порочна парламентарна практика“, каза тя.

Ива Митева отвърна на Атанасова, че може да обжелва решението ѝ в Конституционния съд.

Повече от час в Народното събрание продължи спорът дали да бъдат включени отново в дневния ред двата законопроекта за Националната служба за охрана. Заради напрежение в пленарната зала заседанието беше прекратено за половин час.

Свиканият председателски съвет в парламента не стигна до единодушие.

В началото днешното заседание председателят на Митева предложи отново включване на двата законопроекта за НСО с водещи вносители Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме“ и Ива Митева от ИТН. Според Митева по време на гласуването в края на вчерашното пленарно заседание няма валидни решения.

„По отношение на законопроектите на господин Хаджигенов нямаме валидни гласувания. Там се установява, още на първия законопроект, че липсва кворум и заседанието е трябвало да бъде прекратено или да се спре гласуването“, каза тя сутринта.

Росица Кирова, заместник-председател на Народното събрание от ГЕРБ, която председателстваше вчерашното пленарно заседание, обясни, че са било необходими 121 гласа, за да бъдат гласувани двата законопроекта и коментира от пленарната трибуна: „Но смятам, че е грях да искате да се гласува до дупка, докато получите резултата, което са си наумили, при условие че нямате необходимото мнозинство.“

Същата теза защити и Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме“, като настоя Ива Митева да поеме отговорност и да се подпише под двата законопроекта, че са приети и да ги придвижи на второ четене.

„Подпишете вие този акт и ги пуснете на второ четене! Вие! На вашата съвест! Така че аз ви предлагам да подпишете законопроектите за приети, а не да ни въртите процедури. Това е все едно да връщате един мач 30 минути назад и да ни кажете, че преди 40 минути станало така,  па така, па така“, заяви Дончева.

Още

Караниците приет ли е Законът за НСО продължават
Депутатите решават кого ще охранява НСО

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...