Quantcast
Новини Пловдив » България » Татяна Дончева за Ива Митева: Такова унижение на ръководството на НС не съм виждала
България Важно Политика

Татяна Дончева за Ива Митева: Такова унижение на ръководството на НС не съм виждала

Татяна Дончева с громяща критика към властта
Татяна Дончева

С прокарването на промените в Закона за НСО със само 101 гласа „Има такъв народ“ се връщат към тълкуването на парламентарния правилник в стил „Цвета Караянчева, Цецка Цачева и останалите от ГЕРБ“. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ зам.-председателят на Народното събрание Татяна Дончева (ИБГНИ).
Тя атакува и председателя на НС Ива Митева (ИТН), която в рамките на днешния ден промени на 180 градуса позицията си по казуса и след като първоначално обяви вчерашното гласуване за невалидно, след това заяви, че законопроектът е приет на първо четене – въпреки спазвания до момента принцип да не се допуска приемане на текстове с по-малко от 121 гласа.
Дончева подчерта, че проблем е бил и първоначалният призив на Митева за прегласуване днес. По думите ѝ или се прави контестация в момента, в който има условия за такава, или се появява риск от „преиграване“ на всяко спорно гласуване.

Според нея е нормално главният прокурор да се пази от НСО, като тук не трябва да се гледа личността на Иван Гешев, а институцията, която оглавява. ИТН в законопроекта си обаче снемат охраната му.
Вчерашните дебати не бяха водени от Митева, а от Росица Кирова от ГЕРБ: „Смятам за задължително председателят на НС, когато има тежки заседания, да поема ръководството и да го изкарва докрай. Не може да се изсулиш от пленарната зала и да оставиш най-неопитния зам.-председател да води заседанието“, каза Дончева.

Според Дончева ситуацията е сходна с тази след отказа на ИТН да вкарат в парламента правителство, когато тя нарече Ива Митева „болонка“ заради поведението ѝ като ръководител на Народното събрание. „Това не е никаква обида, щом вчера Тошко Йорданов я свали от председателската банка и я накара да обърне становището си, когато едно решение е прието – такова унижение на ръководството на НС не съм виждала“, заяви Татяна Дончева.

Тя коментира изключително скептично информациите за заплаха за убийството на Ива Митева от днес, като отбеляза, че подобно място в обществото изисква хладнокръвие.  „Хората се делят на високи дървета, брулени от ветровете, и ниски храсти, препикавани от зайците“, обясни Дончева.

С оглед очакването БСП да върнат мандата на 7 септември Татяна Дончева определи като „разумно“ още 2 седмици за Народното събрание да бъдат работни, за да може да се напредне по съдебната реформа.
Тя отбеляза, че днешното провалено заседание на правната комисия в НС носи знак в тази посока: „Отсъствието на знаковите депутати от БСП Явор Божанков и Крум Зарков показва, че БСП явно са против закриване на специализираните съдилища въпреки всички изказвания на Корнелия Нинова.“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...