Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Кои са най-добрите университети в света според World University Rankings
Важно Образование Посоки Свят

Кои са най-добрите университети в света според World University Rankings

Оксфорд
Оксфорд

Кои са най-добрите университети за 2022 година? На този въпрос отговаря британското списание The Times Higher Education – с класацията си, която обхваща над 1600 университета от цял свят.

За шеста поредна година университетът в Оксфорд изпреварва всички останали – той е най-добрият ВУЗ в света. На второ място се нарежда Калифорнийският технологичен институт, а третото място е за Харвардския университет.

В първата десетка на най-добрите университети влизат още: Станфорд, Кеймбридж, Масачузетският технологичен институт, Принстън, Бъркли, Йейл и Чикагският университет. От първите десет два са британски (Оксфорд и Кеймбридж), останалите осем са американски, разказва „Дойче веле“.

183 университета от САЩ

В топ 20 влизат и един швейцарски, един канадски, както и два китайски: Техническото висше училище в Цюрих (ETH) е 15-ти, Пекинският университет и университетът Цинхуа си поделят 16-то място, а от канадските най-високо (18-ти) е класиран университетът в Торонто.

В Германия най-добра оценка получава мюнхенският университет „Лудвиг Максимилиан“, който е поставен на 32-ро място, Техническият университет в Мюнхен пък е 38-ми, а един от най-старите германски университети – този в Хайделберг – заема 42-то място.

По брой класирани университети в топ 200 Китай заема петото място – така се изкачва с две места нагоре в сравнение с миналогодишната класация. По този показател Китай изпреварва Канада и се изравнява с Нидерландия.

А като цяло с най-много университети са представени САЩ – с общо 183 ВУЗ-а, от които 57 влизат в топ 200. Броят на американските университети в елитната група обаче намалява, констатират авторите на World University Rankings. Затова пък за първи път в класацията влизат нови страни, като Азербайджан, Етиопия, Фиджи, Танзания, както и Палестинската автономия.

От проучването става още ясно, че Харвардският университет е лидер в областта на преподаването, а Оксфордският – в изследванията.

Къде е България?

Тази година от The Times Higher Education са оценили над 1600 университета от 99 страни в света, сред които и България. Три български ВУЗ-а намират място в класацията за 2022 година, но доста назад – Техническият университет в София, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Варненският университет по мениджмънт се класират след позиция 1200. Прави впечатление, че Софийският университет „Св. Климент Охридски“ миналата година е заемал доста по-предно място – бил е поставен в групата на университетите между 601-во и 800-то място.

Университетите са оценявани по 13 показателя за ефективност, които измерват работата на учебното заведение основно в четири области: преподаване, изследвания, предаване на знания и международни перспективи.

Авторите на изследването са анализирали над 14 милиона научни публикации, както и отговорите на анкетно допитване до близо 22 000 учени от цял свят./ПловдивПРес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...