майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Градът » Ученическите униформи поскъпнаха, в Пловдив разходите за първолака стигат до 500 лв.
Градът Образование Пловдив

Ученическите униформи поскъпнаха, в Пловдив разходите за първолака стигат до 500 лв.

За помощта за първокласниците вече се приемат документи.
Първокласници, снимка архив

Галина ГЕОРГИЕВА

По-скъпи ученически униформи ще купуват тази година родителите за първия учебен ден. Скокът на стоки и услуги се отрази и на цените на официалните облекла за 15 септември. „Имаме 10% увеличение на памучните материали и няма как това да не повлияе на цената на униформите. Все пак при нас завишението е с 20-50 стотинки, гледаме да щадим клиентите. От 10 септември очакваме ново увеличение на платовете, тъй като доставката идва от Турция“, споделиха пред ПловдивПрес от една от големите фирми в Пловдив за производство на ученически униформи. Собственичката призна, че тази година цените се вдигат за четвърти път, а материалите от миналата година досега са скочили двойно, но въпреки това фирмата е коректна към клиентите си и работи почти без печалба.

Родителите имат точно седмица, за да подготвят децата си за училище. Последните дни обикновено се вият опашки пред магазини и книжарници, за да се купят раници, тетрадки и помагала, училищни униформи, спортни екипи за часовете по физическо. По груби сметки между 400 и 500 лв. трябва да отделят родителите на първокласниците.

Фирми произвеждат комплекти комплекти раница, несесер, термо чанта, шише за вода и чадър

Раниците се продават между 60 и 300 лева, ако са с ортопедичен гръб, олекотени, с три джоба и два странични за напитки. „Предпочитани са моделите, чиито цени са около 75 лв., които имат и голям джоб за несенера. В несесерите има място за химикали, моливи, флумастери, линия, триъгълник, острилка гумичка, средните им цени са около 16 лева, но има и такива за 35 лева. Все повече фирми произвеждат комплекти раница, несесер, термо чанта, шише за вода и чадър. Бутилките за вода са около 18 лева“, заяви за ПловдивПрес продавачка в книжарница. Тя сподели, че при покупка на раница на известна фирма, клиентът получава скречкарта, с която може да се спечели химикал или чадър.

За първолаците тетрадките с тесни и широки редове и малки и големи квадратчета основно се продават за по 50 стотинки, химикали могат да се намерят от 30 стотинки до 3 лева, показва проверка на ПловдивПрес.

Около 50-60 лева излизат разходите за ученически пособия за първи клас – тетрадки, химикали, цветни моливи, водни бои, флумастери, пластелин, дъска с ножче, ножици, блокче за рисуване формат А 4, четки за рисуване, чертожни инструменти, гланцов блок.

Различни видове флумастери има на пазара, включително и ароматизирани, чиито цени са по-високи
Различни видове флумастери има на пазара, включително и ароматизирани, чиито цени са по-високи

Цената може да е по-ниска, ако артикулите се купят на промоция от големите супермаркети.

Ако се налага да се купува лаптоп или компютър, разходите значително се увеличават./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...