Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Автобусите в Пловдив няма да спират утре, превозвачите се разбраха с кмета
Градът Общество Община Пловдив Транспорт

Автобусите в Пловдив няма да спират утре, превозвачите се разбраха с кмета

Общината затяга контрола за маски в автобусите и магазините
Снимката е илюстративна

Автобусите на градския транспорт няма да спират утре. Пловдивските превозвачи и кметът Здравко Димитров се разбраха след тежки преговори, продължили близо два часа в заседателната зала на общината. Спешно трябва да се намерят допълнителни 2 милиона лева, за да покрият загубите си транспортните фирми.

„Протест няма да има. През октомври ще ни бъдат докомпенсирани всички загуби от януари до септември. Следващата година в бюджета ще бъдат заложени допълнителни средства за загубите“, заяви след срещата шефът на „Автобусни превози“ Петко Атанасов .

По думите му над 2 милиона са загубите на всички превозвачески фирми в Пловдив. „По време на ковид кризата пътникопотокът е намалял, приходите от картите са спаднали 3 милиона лева, отделно по-малко са приходите от билетите, имаме разходи и за заплати“, изброи той. Предстои общината и превозвачите да подпишат споразумение.

Кметът Здравко Димитров отправи апел към държавата да се намеси и да помогне на транспортните фирми както миналата година. Превозвачите и градоначалникът са се разбрали на предстоящата сесия на Общинския съвет на 14 септември да бъде внесено предложение в извънреден порядък за осигуряване да допълнителни средства, като допълнително ще бъдат направени изчисления колко точно са загубите.

На сесията ще присъства представител на транспортните компании, който да обясни на съветниците ситуацията и защо е нужно до бъдат отпуснати допълнителни пари. Стачната готовност остава, защото ОбС може да не гласува тези средства“, коментира Петко Атанасов.

„Ще трябва да намерим парите. Ковид кризата никой не е предвидил, превозвачите трупат загуби от курсовете, покачването на горивото, малкия брой пътници. Никой не желае да фалират фирмите, ще им помогнем. Очаквам да се намеси и държавата, както миналата година да  поеме загубите на транспортните фирми, призова кметът.

„Около 2,5 милиона лева дойдоха като компенсации от държавата. Тази година ще се водят разговори със служебното правителство да бъдат отпуснати тези средства, за да няма такава тежест на община Пловдив, уточни Петко Ангелов.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски обясни, че в бюджета са предвидени 960 000 лв. за електронно таксуване в автобусите, но обществената поръчка ще бъде обявена догодина и сумата веднага може да бъде дадена на превозвачите. „Другите пари ще мислим откъде да намерим“, каза той.

Засега цените на билети и карти няма да се променят, увериха превозвачите. „Две от трите превозвачески фирми са със съдия изпълнител, неизплатени заплати и запори. Стигнахме дотам да спрем градския транспорт в Пловдив, но с кмета се разбрахме и няма да спрем автобусите. Месец октомври трябва да има някакво решение, каза Петко Атанасов.

Според Здравко Димитров съветниците трябва да се обединят и да  гласуват допълнителните пари за транспортните фирми. „Който не гласува, ще носи отговорност за стачката в градския транспорт“, категоричен бе кметът./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...