Новини от Пловдив » Градът » Общинските лечебни заведения в Пловдив удвоиха печалбата си за две години
Градът Здраве Община Пловдив

Общинските лечебни заведения в Пловдив удвоиха печалбата си за две години

Комплексният онкологичен център
Комплексният онкологичен център

Общинските лечебни заведения имат сериозно подобрение на финансовите резултати през изминалата 2020 г. Това сочи годишният доклад за дейността на публичните предприятия – еднолични дружества с ограничена отговорност, 100% собственост на Община Пловдив, който е внесен в Общинския съвет. По закон, след като бъде одобрен, отчетът ще бъде качен на официалния сайт на Община Пловдив.

Анализът показва, че с 35% се е увеличил финансовият резултат на дружествата спрямо предходната отчетна година 2019, а спрямо 2018 г. с 98 %. Нетната печалба за 2020 г. е 1 860 000 лв., при 1 423 000 лв. за 2019 г. и 971 000 лв. за 2018 г.

„Финансовото оздравяване и модернизация е един от водещите приоритети на новия управленски мандат и резултатите са показателни – общинските лечебни заведения удвоиха печалбата си за последните две години“, коментира кметът Здравко Димитров, който е вносител на доклада. Той припомни, че постигането на по-качествено и ефективно здравеопазване, изградено на конкурентна и финансово стабилна общинска здравна система, е и основната цел на проекта на Здравна стратегия на Община Пловдив за периода 2021 – 2030 г. , чието първо публично обсъждане се проведе преди месец.

Годишният отчет обхваща дейността на 14-те общински лечебни заведения. В това число са седем диагностично-консултативни центрове (ДКЦ), един медицински център и един Медицински център за рехабилитация и спортна медицина (МЦРСМ І). Лечебните заведения за болнична помощ са МБАЛ „Св. Мина“ , МБАЛ „Св. Пантелеймон” и трите центъра (бивши диспансери) – „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ЕООД, „Център за психично здраве – Пловдив” ЕООД, и „Център за кожно-венерически заболявания – Пловдив” ЕООД.

Анализът също така сочи, че сериозно намаляват и загубите в общинското здравеопазване като през 2020 г. те са в размер на 86 хил. лв., а през 2019 г те са били 513 хил. лв.

Сред най-печелившите лечебни заведения за доболнична помощ са ДКЦ V с 86 000 лв. (при 67 000 лв. за 2019 г.) печалба, следвано от ДКЦ I с 63 000 лв. (при 23 000 лв. за 2019 г. ) и ДКЦ II, което запазва положителния си резултат от предходната година и тази – с 37 000 лв. ДКЦ „Пловдив“ за първи път излиза с положителен резултат от 26 000 лв. като за миналата година е бил на загуба с 24 000 лв.

При болничните заведения по традиция с най-добри финансови резултати е „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ ЕООД с 1 133 000 лв. печалба при 1 560 000 лв. За първа година на печалба е и МБАЛ „Св. Мина“ с 316 000 лв. МБАЛ „Св. Пантелеймон“ продължава да се развива устойчиво и е положителен резултат от 217 000 лв.

Модернизирането и стабилизирането на общинските лечебни заведения е тясно свързано с работата по задържане на персонала и привличане на нови лекари, медицински сестри и помощен персонал. По данни от годишните финансови отчети за 2020 г. в общинските лечебни заведения работят 1 418 души.

Първостепенна задача на ръководните екипи, управляващи общинските търговски дружества, е запазването на медицинския персонал. През последните години намаляващият брой на лекарите в лечебните заведения е особено тревожна тенденция за страната, докато в общинските лечебни заведения за извънболнична помощ той остава относително постоянен. В някои от общинските лечебни заведения се констатира недостиг на специалности, като „пулмология“, „хематология“, „гастроентерология”, „нефрология” и др., осигуряването на които ще способства за привличане на по-голям брой пациенти и респективно за подобряване на финансовите резултати на дружествата./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...