Quantcast
Новини Пловдив » Кадър на деня » Проучват два нови сектора на Източната порта
Кадър на деня

Проучват два нови сектора на Източната порта

Пламен Панов посети Източната порта.

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов посети днес археологическия обект „Източната порта на Филипопол“, за да се запознае с етапа на  археологическото проучване, което се извършва в момента с финансиране от община Пловдив.

С осигуреното финансиране от общината в момента се проучват два нови сектора. Първият обхваща пространството между двата пилона на късноантичната порта – проходът, който е продължение на монументалната антична улица. До момента е разкрит сектор от около 5 м, като се почиства и настилката от големи плочести камъни. Проучва се  характерна особеност в устройството на портата – т.нар. пропугнакулум, който представлява допълнително препятствие  за нападатели  при отбраната на крепостта. Проучването в този сектор е наложително, поради изграждането на основната стълба за влизане в обекта от север.

Вторият сектор се проучва поради промяна на регулационната линия на имота от запад, към улица „Митрополит Панарет“. Проучването се извършва в трасето на Маркаврелиевата крепостна стена, от която очакваме да се проучи сектор с дължина около 3 м.

Комплексът Източна порта на Филипопол е част от големия проект „По крепостните стени на Филипопол“ – насочен към развитието на две конкурентноспособни туристически атракции в историческия резерват „Старинен Пловдив“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...