Quantcast
Новини Пловдив » България » Правната комисия отне от Гешев Бюрото за защита на свидетели
България Важно Политика Съд и Прокуратура

Правната комисия отне от Гешев Бюрото за защита на свидетели

Иван Гешев си поговори с депутатите и им направи забележка за правилника.
Иван Гешев

Бюрото за защита на свидетели да бъде прехвърлено от главния прокурор към Министерството на правосъдието. Това приеха на второ четене депутатите в правната комисия. При бурни дебати беше обсъдено и закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата. До гласуване и решение обаче така и не се стигна, предаде БНТ.

„В комисия се явихме да изкажем нашите становища и да кажем каква юридическа катастрофа ще се получи. В комисия беше направено предложение, което противоречи на правилника, а именно – да ни се отнеме думата. Да се отнеме думата на ВСС, прокуратурата, на съда, при положение че става нещо безпрецедентно, а именно – закриване за пръв път в новата история на съд“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

„Не е вярна тезата на главния прокурор, че не искаме да чуем съдебната власт, а напротив. Ние точно това направихме преди точно една седмица. Днес по същество не бяха изложени нови мотиви. Бяха повторени едни и същи мотиви, с една единствена цел – да не се довърши това заседание, да няма първо гласуване на проекта, което видяхме, че се случи“, каза Атанас Славов от „Демократична България“.

„Кой изпраща народните представители в Народното събрание – суверена. Кой представляват тези представители – суверена. Така че такива изкуствено съставени конструкции противоречат на Конституцията. Отделно от това в този законопроект не се предвиждат, така както се предвижда в следващият законопроект, който е внесен. Предлага отново връщане на системата от 2007 година, по отношение на изборните членове. т.е. не постоянно действащ съвет. Питам аз как се прекратява тогава по този начин? Това води до прекратяване мандата на съвета. Допустимо ли е прекратяване – предсрочна на колективен орган – не!“, каза Боян Магдалинчев – представляващ ВСС./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...