Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Политическите сили одобриха датата за предсрочните парламентарни избори
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

Политическите сили одобриха датата за предсрочните парламентарни избори

Депутатите приеха промените в кабинета.
Народното събрание.

Политическите сили в 46-ото Народно събрание одобряват предсрочните парламентарни избори да са заедно с първия тур на вота за държавен глава на 14 ноември. Депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов определи като логичен ход решението на президента Румен Радев, което съвпада и с позицията на най-голямата парламентарна група.

„Позицията на президента Румен Радев по отношение на изборите да са 2 в 1 е логична. Това беше и нашата позиция на парламентарната група. А когато заговорихме за нови избори, логична е, защото по този начин ще се спестят определена сума пари. За да не се харчат излишни пари от бюджета, за да не се харчат толкова много пари за избори, по-добре е да са 2 в 1. По този начин и българският избирател няма да се разкарва всяка седмица до урните, така че мисля, че това негово решение е логично и практично“, обясни той, цитиран от БНР.

И Тома Биков от ГЕРБ-СДС смята за логично изборите да са 2 в 1.

„И се надявам в първия възможен момент, този парламент да бъде разпуснат, защото той няма никаква функция повече и колкото по-бързо бъде разпуснат, толкова по-малко щети ще има за образа на парламентаризма изобщо“, обясни депутатът от ГЕРБ-СДС.

От БСП днес се въздържаха от официален коментар, но тази седмица лидерът на социалистите Корнелия Нинова коментира след среща с държавния глава, че левицата е за избори две в едно.

От обединение „Демократична България“ казаха, че с това решение на президента се пести време и усилия. От формацията се надяват така да се намали недоволството от факта, че избирателите ще гласуват за парламент трети път тази година.

Избори 2 в 1 ще спести разходи на държавата, коментира Ахмед Ахмедов от ДПС. „Това решение на президента е лично негово решение, което за нас е голямо учудване, защото е съобразено и с Конституцията, и с Изборния кодекс. Т.е., ако евентуално има указ, ще е спазване на иконограмата два месеца преди изборите да се насрочат. Радостното е, че при 2 в 1 ще се спестят малко разходи в тези трудни времена. Знаете, България е изправена пред много сериозни кризи – това са COVID кризата, кризата с бежанците и политическата криза и се надяваме на предстоящите избори поне политическата криза да бъде решаваща“, обясни той.

Мария Капон от „Изправи се, БГ! Ние идваме“ коментира и какво следва да довърши парламентът преди да бъде разпуснат.

„Датата, която определи президентът, е негов приоритет, няма никакво значение коя ще е тя. По-важното за нас обаче е дали ще имаме времето в тази седмица, защото за дата 14-и е все едно дали указът ще бъде пуснат във вторник или петък, важно за нас от парламентарната група на „Изправи се, БГ! Ние идваме!“ и на колегите от партиите на промяната е да можем да минем някои от законодателствата, които са възможни като част от началото за промяна в съдебната система. Знаете, че в понеделник имаме извънредно заседание“, заяви тя.

Още

Президентът Радев: Въпрос на дни е разпускането на 46-ия парламент
Радев: Изборите 2 в 1 ще са на 14 ноември

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

Покажи резултатите

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...