Quantcast
Новини Пловдив » България » Ива Митева: Няма да има извънредно заседание на НС в понеделник
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

Ива Митева: Няма да има извънредно заседание на НС в понеделник

Ива Митева

Депутатите няма да заседават извънредно в понеделник. Ще бъде свикано редовно заседание в сряда. Председателят на парламента Ива Митева поиска още малко време за работа на 46 Народно събрание.

„Надявам се президентът да не разпусне парламента до сряда. Критичната дата за изборите, ако те бъдат на 14 ноември, е петък, 17 септември. Няма пречка той да издаде указа и в сряда следобед и в четвъртък да бъде разпуснат парламентът”, каза председателят на НС.

Ако имат тази работна сряда, Митева ще събере депутатите на заседание. А като първа точка в дневния ред ще е окончателното прехвърляне на Бюрото за защита на свидетелите от ръцете на главния прокурор в тези на правосъдното министерство. Въпросът обаче няма да бъде обсъден на извънредно заседание в понеделник, както вече поискаха депутати, съобщи Нова телевизия.

„Пречката да има заседание утре е на първо място това, че аз нямам доклад на Комисията по правни въпроси. Правилникът изисква 72 часа преди заседанието народните представители да разполагат с този доклад. Трябва да избирам между политическо решение и законосъобразно решение. Мисля, че ще избера законосъобразното решение”, заяви Ива Митева.

Авторите на искането час по-скоро да се разгледат промените за Бюрото за защита на свидетелите също призоваха да имат време за такова гласуване.

„Това ще бъде знак, че в парламента има политически сили, които са готови да проведат съдебна реформа в следващия парламент”, каза Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

„Обществото от сутрин до вечер се обслужва от тези партии да чува само, че, ако се закрие Бюрото за защита ще се извърши страховита съдебна реформа. Тя се състои да премине от главния прокурор при правосъдния министър. Това е страхотната реформа, за която се води тази битка”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В очакване на последния пленарен звънец, партиите вече се стягат за 14 ноември, когато България ще избира и нов президент, и нови депутати. От ГЕРБ вече били готови с кандидата си за “Дондуков” 2, но щели да го запазят в тайна още малко, заяви председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова.

„Най-важното е, че търсим лице, което да получи достатъчно одобрение не само от нашите партийни структури и симпатизанти, а от по-широката общественост. Целта е не просто да участваме, а да спечелим тези избори”, добави тя.

Стана ясно и, че на президентските избори ГЕРБ вероятно ще е в коалиция със СДС./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...