Левицата 14
Новини от Пловдив » Важно » Ректорът на УХТ към първокурсници: Започваме присъствено, осигурили сме таблети за всеки
Важно Градът Образование Пловдив

Ректорът на УХТ към първокурсници: Започваме присъствено, осигурили сме таблети за всеки

Проф. д-р Пламен Моллов откри новата академична година в УХТ

Галина ГЕОРГИЕВА

Започваме обучението присъстване, от утре вратите на УХТ ще са отворени. На всеки първокурсник сме осигурили персонален таблет за ползване през целия период на обучението, защото в един момент  може да преминем към дистанционно обучение в електронна среда.  Това заяви ректорът на Университета по хранителни технологии  проф. д-р Пламен Моллов на официалната церемония, с която беше открита новата академична година.

Тържеството се проведе в двора на вуза, а сред официалните гости бяха зам.-министърът на туризма Мария Белколева, зам.-министърат на земеделието Георги Събев, зам.-областният управител Даниела Николова, зам.-кметът Стефан Стоянов, представители на Аграрния университет, ВУСИ, Медицинския университет в Пловдив. Присъстваха още членовете на Съвета на настоятелите на УХТ – Стойко Кировски-председател на Съвета и председател на УС на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България, Мехмед Дикме – министър на земеделието и горите от 2001-до 2005 година, доц. Борислав Великов- председател на 39-ото НС, бившите ректори на УХТ – проф. Димитър Хаджигенов и проф. Георги Рунчев и други.

Официалните гости

 

Официалните гости

В словото си проф. д-р Пламен Моллов припомни, че през своята 68-годишна история Университететът по хранителни технологии се утвърди като най-авторитетна школа за подготовка на професионалисти в сферата на хранителната наука и технологии. Атрактивни специалности са разработени чрез умело съчетаване на дългогодишни традиции, креативност и новаторство.

„Високото ниво на тяхното преподаване в нашия университет допринася за отлична квалификация на подготвените специалисти, което ни дава самочувствието на образователен лидер в сферата на хранителните технологии. Основно предимство на нашите студенти е успешната им реализация на пазара на труда“, каза ректорът.

Той  подчерта, че от началото на 2020 година УХТ членува в представителни работодателски организации – Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българската търговско-промишлена палата. УХТ си сътрудничи и с Тракия икономическа зона и представителните браншови организации от хранителната и туристическата индустрии.

„Контактите ни с тях дават възможност за балансирано актуализиране и модернизиране на учебните планове според нуждите на бизнеса, както и условия за ефективно практическо обучение на студентите и улеснява контакта работодател-млади специалисти, обясни проф. д-р Пламен Моллов.

Той разкри още, че УХТ има договори с европейски университети, студенти се обучават по програмата Еразъм + и се прилага Европейската система за натрупване и трансфер на кредити, което дава възможност за обмен на студенти и за провеждане на професионални стажове в чужбина. В резултат на партньорството с Международната организация по лозарство и винарство – OIV е формулирана и стратегическата цел- от началото на 2020 година да стартира нова магистърска програма за обучение по стандартите на OIV. Дипломата ще гарантира на кадрите професионална реализация във всяка точка на света.

„Мили, момичета и момчета първокурсници, благодаря на всеки един от вас, че в тази необичайно трудна порадна втора година под сянката на Ковид, намерихме сили и кураж да продължите образованието си и избрахте УХТ. Тази инвестиция от усилия и време ще се превърне в най-ценния ви капитал. Вие принадлежите към дигиталното поколение, което светът познава. Вярвам във вашата способност да мислите умно, смарт, да сте отговорни за опазването на планетата и ефективно да управлявате модерните технологии. Не допускайте технологиите да ви управляват! Изключвайте устройствата си поне за един час на ден. Научете къде се намира бутонът OFF. Посвещавайте времето си на здравето, културата, духовността и хората, които обичате. Това е най-ценното в живота! Помнете, че във всеки един момент ще бъдем до вас, ние, преподавателите, призвани да създадем заедно вашата професионална и житейска перспектива. На добър час и успех!“, пожела на първокурсниците проф. д-р Пламен Моллов.

Зам.-министърът на туризма Мария Белколева отправи приветствие

В приветствието си зам.-министърът на туризма Мария Белколева коментира, че един от важните отрасли е туризмът, който преживява тежък период поради световната пандемия. „Радостна съм да науча, че специалност „Туризъм“ в УХТ се откроява като една от най-атрактивните и търсени за младите студенти. Искам да заявя безусловната подкрепа на държавата в лицето на Министрество на туризма за всички ваши начинания и проекти, които носят напредък и удовлетворение за нашето общество. Бъдещето е пред вас и разчитаме много на опита, знанията и експертизата, която ще придобиете в академичната среда на УХТ. Бъдете здрави и успешна нова 2021-2022 година“, пожела зам.-министър Белколева.

Зам.-областният управител Даниела Николова

Зам.-областният управител Даниела Николова каза на новоприетите студенти, че имат щастието да бъдат част от един от малкото университети, в който креативността, иновативността са приоритет. „Това успях да видя в Деня на хлебаря, където академизмът среща практиката. Останах приятно изненадана от това, което УХТ постига. Знанието е увереност, компетентност и възможност да отстоявате себе си. Искам да поздравя проф. Моллов и ръководството затова, че на база собствения си авторитет и визионерство успяха да изведат УХТ на едно от водещите места в страната и в света“, заяви Даниела Николова.

Зам.-кметът Стефан Стоянов

„Пловдив се превърна в новото икономическо чудо на региона и зае една от лидерските позиции. Тракия икономическа зона, секторът  на бизнес услугите, дори и секторът на туризма създадоха изключителен ръст и направиха Пловдив все по-желано място за работа и живот. Пловдив стана лидер по механичен прираст през последните няколко години, изпреварвайки дори столицата“, коментира зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. Той подчерта, че част от този успех се дължи и на висшите учебни заведения и специално на УХТ. Припомни, че в града на тепетата следват малко над 27 000 студенти в 8 университета. „Вие, млади хора, сте бъдещият ресурс на икономиката. За да бъдем успешни, трябва да се възползваме максимално от членството си в ЕС. Най-големите средства, които отделя Съюза, са за земеделие и образование. Учете здраво, но се възползвайте от международните програми, правете обмени, участвайте в научни проекти, апелира студентите зам.-кметът.

Зам.-министърът на земеделието Георги Събев

Министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков в поздравителния си адрес посочва, че УХТ формира специалисти, които доказват уменията си в международни проекти и програми. „Успехите на студентите ни дават основание да се гордеем с постиженията ви, които се дължат и на всеотдайна работа и професионализма на академичния състав. Пожелавам ви успешна учебна година, богата на открития, бъдете здрави и с нови сили и дръзновения постигайте поставените цели“, прочете поздлавителния адрес зам.-министър Георги Събев.

Председателят на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов

Доц. Борислав Великов – председател на 39-ото Народно събрание няколко месеца, също поздрави студенти и преподаватели с началото на новата академична година. Той обясни, че преди 30 години е създал фирма, която се занимава и с контрол на качеството на храните. „Сега фирмата, в която съм мажоритарен собственик, е съучредител на едно предприятие, което притежава единствената машина за обработка на храни и напитки при високо налягане. Когато се изтиска сок от цитрусови плодови, затваря се бутилката, вкарва се в машина и се подлага на налягане от 6000 бара, патогенните микроорганизми загиват, а продуктът е с нула консерванти и дълготрайност от няколко месеца. В мое лице може да видите връзка между науката и бизнеса. Не се срамувам, че съм бил за кратко председател на 39-ото НС, но се гордея и с тази връзка. С много от колегите на проф. Моллов тук сме се занимавали и с внедряването на тази технология в практиката. Поздравявам студентите от първи курс за избора им да следват в УХТ. Това е добро решение“, каза доц. Великов.

Бившият министър на земеделието Мехмед Дикме и бившият председател на парламента Борислав Великов

Успешна година на студенти и преподаватели от името на първокурсниците пожела Исабела Михайлова, която е приета с максималния бал 24 в специалност „Анализ, контрол и екология на храните“.

Ректорът проф. д-р Пламен Моллов връчи студентските книжки и таблетите на 7-те студенти, приети с максимален бал. Това са: Асен Гечев – специалност „Компютърни системи и технологии“, Елия Ерменкова-специалност“ Технология на виното и пивото“, Исабела Михайлова -специалност „Анализ, контрол и екология на храните“, Лидия Георгиева – специалност“ Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти”, Момчил Иванов- специалност „Биотехнологии“, Никол Караганова- специалност „Храни, хранене и диететика“ и Силвия Лесова – специалност „Технология и качество на храни“.

На всички останали първокурсници книжките и  таблетите бяха раздадени по факултети и специалности.

Учебният процес започва на 13 септември 2021 г. присъствено за всички курсове в УХТ, като ще бъдат спазени стриктно всички противоепидемичните мерки: носене на маски, използване на дезинфектанти и въздухопречистватели, проветряване на учебните зали, по-чести почивки, междинни дезинфекции в учебните зали, създаване на възможности за намаляване броя хора в залите чрез разделяне на подгрупите за практическите части от упражненията и други.

Всяка седмица в университета ще бъдат осигурявани антигенни тестове за всички желаещи да следят здравния си статус./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...