Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Татяна Буруджиева пред Plovdiv-Press: Може да се стигне до правителство на националното спасение след изборите
Важно Интервю Мнения

Татяна Буруджиева пред Plovdiv-Press: Може да се стигне до правителство на националното спасение след изборите

Татяна Буруджиева
  • Всяка партия и кандидат за президент ще се опитва да натовари своя основен опонент с отговорността той да е виновен за всичко, което се случва в страната
  • Ако политически проект на Кирил Петков и Асен Василев се появи на предстоящите избори, най-много ще загуби президентската кампания
  • Двете кампании – за президентски и парламентарни избори, отдавна се сляха заради Румен Радев, който е основната фигура в политиката на България
  • В края на септември, началото на октомври ще стане ясно доколко е сигурен вторият мандат на Румен Радев
  • На четвърти избори няма да ходим в близките месеци. Ако партиите, накичили се със знака на промяната, не съставят кабинет, ще бъде сформирано правителство на националното спасение
  • Президентските избори ще вдигнат избирателната активност

Татяна Буруджиева е родена в София. Доцент по политически комуникации и доктор по социология. Специализирала е политически комуникации и политически мениджмънт във Франция и Белгия. Член на УС на Асоциацията на социолозите и научен секретар на Асоциацията на политолозите, над 10 г. работи по проекти в неправителствения сектор. Била е депутат от БСП. Преподавател в катедра “Политология” на СУ “Св. Климент Охридски”. 

Доц. Буруджиева коментира пред ПловдивПрес 46-ия парламент, избори 2 в 1 и политическите процеси в страната.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


-Доц. Буруджиева, 46-ият парламент скоро приключва мандата си. За тези по-малко от 2 месеца, в които съществува, бяхме свидетели на много скандали и грозни обиди в пленарната зала, а реално няма нито един приет закон. Депутатите успяха само да направят актуализацията на бюджета. Какъв е вашият коментар за работата на Народното събрание?

-46-ият парламент функционира по-дълго от 45-ия, но направи по-малко. Това Народно събрание поставя една летва на дъното, да се надяваме, че няма да продължим да копаем под нея. Бяха прекрачени границите на допустимото общуване. Дори комуникативни технологии за създаване на определена интерпретация, вече отидоха твърде далече и започват да раждат бумерангов ефект. Какво може да се очаква? Ако вървим по логиката, че след 44-ия парламент всички политически партии заявяваха, че трябва да се състави правителство, отивайки в 46-ия, точно това не направиха. Сега за 47-ия е ред на избирателите по-ясно да покажат на партиите за какво става дума. Макар че не очаквам кой знае какви драстични промени, избирателите може да ударят лек шамар на партиите, за да се осъзнаят, че едно е протестът, друго е предизборната кампания, а трето е да работиш в парламент. Там се изисква способност и възможност да намираш начините с хора, с които нямаш нищо общо, да свършиш заедно една обща работа, важна за избирателите, а не за партиите.

-Разочароваха ли партиите на протеста избирателите?

-Специално избирателите си не ги разочароваха до такава степен, че да очакваме тежки електорални щети към партиите. Разбира се, че има разочарование, но все още то не се отразява толкова сериозно върху електоралната подкрепа, според мен. Избирателите на „Има такъв народ“ подкрепят тази партия, защото тя прави обратното на всичко, което може и трябва да се направи в политиката, защото е отделена от всички останали т.е. избирателите на ИТН критикуват всички останали политически сили. Тази фенска култура, която мотивира в голяма степен избирателите на ИТН, ще се прояви на следващите избори. Имаше и хора, които се ориентираха към ИТН, защото изглеждаше, че тази партия ще състави следващото правителство, но това е малка част, за да говорим за тежка електорална щета. При „Демократична България“ нещата стоят по-различно. Те спрямо изборите през април качиха малко повече проценти, сега се надяват да увеличат още подкрепата за тях. Като че ли от партиите на протеста ДБ се държи най-разумно и ясно като политически послания. Може би ще подобрят резултата си, но не с такъв голям отскок, както прогнозират някои социологически агенции. Третата партия – „Изправи се БГ! Ние идваме!“ – там положението е много тежко. Една от знаковите фигури е замесена в драматично-злокобен скандал, от друга страна малка партия, част от коалицията, напуска. Надявам се да не звучат пророчески думите на г-н Хаджигенов, че за него няма значение в коя партия е, а е важно да се свърши работа.

-Скандалът между ИТН и Татяна Дончева знак за какво е?

-Неприятна е ситуацията, в която единият казва едно, другият – друго. Това даже не изглежда като разправиите между журналисти и политици затова кой какво е публикувал и казал, защото тогава има записи и нещата могат да бъдат доказани. Тук става въпрос за думата на един срещу думата на друг. Бележката „ 500 К“ също не идентифицира нейния автор и в този смисъл общественото мнение бива провокирано да си създаде някакви връзки, защото трябва да намери обяснение. Едната връзка може да бъде между факта, че ИТН атакуваха министри на служебния кабинет, като че ли на атаката към тях за обвързаност с една или друга партия от традиционните, отговарят с персонални атаки. Ако приемем тази хипотеза, трябва да си зададем въпроса какво точно ще постигне тази атака. Едното, което може да се постигне е да си кажем – така е ударен този политически субект, който е на границата на бариерата, в момента все по-трудно става реализирането на трети парламентарен мандат на „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Тогава може да влезем в хипотезата, че са търсили привличане на някаква част от избирателите към ИТН.

Едно прехвърляне на избиратели от ИБНИ към ИТН може би изглежда логично, но аз си мисля, че мотивацията на избирателите да подкрепят „Изправи се БГ! Ние идваме!“ е много различна от тази на привържениците на ИТН

и трудно може да се прехвърлят избиратели от една към друга партия. Така че тази атака няма да донесе реален електорален приход на ИТН. Зад тази аката стои нещо много по-персонално – изказванията бяха персонализирани, както и обвиненията, включително от страна на председателя на НС. Тук по-скоро чисто символично ИТН персонифицира общата си идея за това колко от тези стари политически субекти не бива да съществуват и трябва да бъдат пренебрегнати електорално и до каква степен този модел, срещу който се борят, е така вкоренен, че дори е в едни логични техни партньори. Това, което преди дни стана между г-н Свиленски и г-жа Манолова е също показателно и сякаш се връщаме към мотивацията от 4 април, която се разширява – не просто да изчегъртаме и премехнем ГЕРБ, но да премахнем всички стари. Това чисто електорално не ми се струва, че ще донесе така желаната победа на ИТН.

-Кой е виновен за политическата криза в страната и как случващото се от април месец насам ще повлияе на парламентарните и президентските избори?

-Въпросът, който задавате, е общата тема, която ще свърже двете кампании – за парламентарни и за президентски избори. Всяка една партия и всеки кандидат за президент ще се опитва да натовари своя основен опонент с отговорността той да е виновен за всичко, което се случва. Оттук е въпрос на умение да се създадат интерпретации. Нито кампанията, нито резултатите ще отговорят коректно на въпроса кой е виновен. Защото няма един виновен, включително и ние, избирателите, имаме своята отговорност и вина затова, което се случва в момента. В такава ситуация битката на интерпретациите ще реши изхода и от двете кампании.

-Какви са шансовете за успех на евентуален политически проект на Кирил Петков и Асен Василев и кои партии ще загубят избиратели?

-Ако се появи такъв нов политически субект, на изборите, които предстоят, най-много ще загуби президентската кампания. Партиите в желанието си да оградят своите избиратели, да не допуснат електорална намеса и „пощипване“ от техните избиратели на новия политически субект, ще бъдат принудени да издигнат кандидати за президентския пост, при това с много сериозна битка за този пост. В момента доста от партиите нямат такова желание, още повече че не биха искали ниските резултати на техните кандидати да повлияят върху резултатите на парламентарните избори. В този момент партиите нямат особено желание да издигат кандидати, все още не разсъждават по въпроса дали си заслужава и с най-сериозните фигури да влизат в битката, ако няма да могат да получат сериозни резултати.

Очертава се битка между Румен Радев, подкрепен от БСП, „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и кандидат на ГЕРБ-СДС, който вероятно няма да е чисто партиен, а може да бъде подкрепен и от други партии.

Разбира се, ще имаме и кандидати на по-малки партии, които ще гледат да изтеглят партиите си през президентските избори с по-добър резултат. Такъв е случаят с „Възраждане“ – партия, която този път ще се надява да влезе в Народното събрание. От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ може да се надяват техният резултат за парламентарния вот да бъде сериозно повишен, заради това че подкрепят Радев, но може и да рискуват с тази подкрепа и съвсем да потънат в общия хор на много партии, които го подкрепят. Един нов субект поставя страшно много въпросителни пред президентската кампания. Разбира се, има възможност за поява на политически партии винаги, най-логично е те да са преди местни избори. В този смисъл догодина е доброто време да видим как ще се очертае битката за парламента през битката за местна власт, която вече започва да става актуална. Ако се окаже, че пак имаме нестабилен кабинет, който не може да излъчи правителство, ще се занимаваме отново с парламентарни избори. Пак казвам, нова партия най-устойчивото и логичното е да участва в местните избори, оттам набирайки сила и възможност, да се включи на парламентарни избори. Виждаме, че 5%, 6%, дори 12% не решават въпроса на една нова партия да стане знаков субект. В момента няма вълна, нито предреволюционно напрежение в страната. Да, хората протестират, но това не е онзи кипеж, който може да донесе на някоя партия резултата, който беше донесен на НДСВ.

-Вече е ясно, че изборите ще са 2 в 1 и ще се проведат на 14 ноември. Това рисков ход ли е за Радев?

-Аз съм на принципа, че всяка кампания има своите трудности, така че не виждам тежка и голяма драма, че изборите ще са 2 в 1. Разбира се, не е добре да се сместват националната тема за президента и неговото функциониране, която е много различна от изпълнителната власт. Така или иначе двете кампании се сляха. Сляха се и заради много важния фактор, който е президентът Радев в политическия процес – като се започне от протестите и се мине през цялата тази една година. Той е основната фигура в политиката на България. Двата избора са слети и тематично, и интерпретационно, така че останалото е технология. Както беше подчертано и от него, останалото е въпрос на организация, средства и време.

-Сигурен ли е вторият мандат на Румен Радев?

-Когато става въпрос за втори мандат на президент в България, човек трябва да е скептичен. Досега сме имали само един втори мандат – на президента Георги Първанов. Това не е случайно. Дотук няма избори, които да са печелени на първи тур, което също не е случайно. В духа на Конституцията е президентът да бъде избиран с максимално гарантирано съгласие в обществото. В този смисъл е трудна задачата на всеки кандидат за президент, който отиде на втори тур. Принципно Радев е в по-различна ситуация от всички останали кандидати. Той е в ситуацията на държавник. Останалите кандидати имат съвсем друг начин на възприемане от обществото. Аз лично се предпазвам в едни избори, които и да са те, да твърдя, че има нещо много сигурно, освен ако не се вижда много сериозна разлика. Към края на септември, даже октомври, можем да кажем доколко е сигурен този втори мандат. Тогава социолозите могат да дадат сравнително коректни данни, пък и ще имаме вече кандидати.

-Ако се върнем към парламентарните избори какво 47-о НС се очертава и очаквате ли да бъде съставено най-после редовно правителство?

-Очаквам да има редовно правителство, защото ако не се сформира то от онези партии, които са се накичили със знака, че носят промяната, /а вече в два парламента показаха, че не могат да се справят дори с елементарен дебат в зала, а камо ли с гласуване/, тогава вероятно ще бъде сформирано правителство на националното спасение. На четвърти избори няма да ходим в близките месеци. Зимата чука на вратата, имаме много сериозен проблем с покачването на цените и възможността българите да се справят с всичко, което предстои. Допълнито са налице няколкото кризи, в които влизаме, така че правителство ще бъде съставено и няма да има значение точно кои партии ще го направят. Ако не се създаде кабинет, който да е устойчив, вероятно пролетта или есента може да очакваме нови парламентарни избори заедно с местния вот. И да се надяваме, че след това ще имаме парламент, който да излъчи правителство и то да се заеме сериозно с развитието на страната, а не с оцеляването и спасяването ни в някакви кризи.

-Според последните социологически проучвания ГЕРБ ще е първа сила, ДБ – втора, а ИТН ще е на трето място. Такава ли ще е тенденцията?

-Малко надценана е „Демократична България“ и подценена партията „Има такъв народ“. Може да има някакви размествания. Аз лично очаквам следващите социологически прогнози. Пак казвам, можем да коментираме картината в края на септември и през октомври.

-Каква избирателна активност се очаква?
Президентските избори ще вдигнат активността. Партиите ще направят всичко възможно, пък и вече имат основание да се надяват на по-висока активност и подкрепа заради кандидатите си за президент и чисто мажоритарния вот, иначе активността щеше да е драматично ниска./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...