Quantcast
Новини Пловдив » Важно » АМТИИ откри учебната година. Ректорът: Наши таланти са първенци в Европа, Азия и Америка
Важно Градът Образование Общество Пловдив

АМТИИ откри учебната година. Ректорът: Наши таланти са първенци в Европа, Азия и Америка

ректорът на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак

Галина ГЕОРГИЕВА

С тържествен концерт на Античния театър Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив (АМТИИ)  откри  учебната 2021/2022 година. Официалната церемония  уважиха председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков, кметът на „Тракия“ Костадин Димитров, зам.-кметовете на „Централен“ Фиданка Кацарова и на „Тракия“ Веселина Стоянова, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ доц. Елена Кантарева-Дечева, генералният консул на Турция в Корхан Кюнгерю и почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо Пловдив. Сред гостите на тържеството бяха още ректорите на УХТ проф. д-р Пламен Моллов, на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева, на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева, директорът на филиала на Техническия университет в Пловдив проф. д-р Въльо Николов.

Ръководството на АМТИИ

„През последната година АМТИИ показа и доказа, че създава таланти във всички изкуства. Наши студенти и докторанти бяха отличени с първи награди и златни медали за особени заслуги и високо майсторство на редица престижни конкурси в Европа, Азия и Америка. Академията показва  творби в онлайн вернисажи, а годишните изложби на факултет „Изобразителни изкуства“ и сега могат да се видят в страниците на ОИ „Старинен Плавдов“, след като са се радвали на изключителен интерес в Градската художествена галерия и други знакови галерии в Пловдив и страната. Художествено-творческата ни продукция и реализация на научния и творческия потенциал на преподаватели, докторанти и студенти са с международно признание. Концерти, изложбени афиши и творческа дейност на преподавателите. Много са успехите през изтеклата година, каза с гордост ректорът на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

Кметът на „Тракия“ Костадин Димитров бе сред официалните гости

По думите й по време на пандемията е станало ясно, че хората на изкуството са приспособими, състрадателни и издръжливи. „Настъпващата учебна година ще бъде не по-малко турбулентна, изпълнена с успехи и предизвикателства. Доказахме, че е възможно за кратко време да мобилизираме силите си и да приспособим учебния процес. В условия на несигурност превърнахме изпитанието във възможност и добавена стойност“, каза ректорът. Добави, че тази година е имало засилен интерес и оспорван  прием във висшето училище, а през годините  се е утвърдил европейският тип педагогика и професионално обучение, затова и Академията на изкуствата е търсена като убежище на качествено и перспективно образование.

Ректори на пловдивски университети уважиха тържеството

„Скъпи първокурсници, днешният ден е поредно стъпало във вашия творчески път. Малките улички в Стария град, които ви водят към нашата Алма Матер, са стръмни, но разкриват божествени гледки, които вдъхновяват артиста и му дават импулс да твори. Академията си поставя и цел да възпита у вас онези качества, които отличават хората на изкуството – самостоятелност, борбеност, инициатива и непримиримо търсене на истината. Бъдете смели и отстоявайте тези ценности, въпреки трудностите, а ние ще бъдем до вас!“, обърна се към новоприетите студенти ректорът на АМТИИ.

Добре дошли! На добър час! Да е здрава, успешна и спорна новата 2021/2022 година“, завърши словото си проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

 

Мария Бакова говори от името на студентите

„Всеки от нас трябва да осъзнае, че пътят, който сме избрали, няма да е лесен и ще се изисква труд, търпение и себеотдаване. Скъпи колеги, в нашите ръце е духовното бъдеще на страната ни, а може би и на света“, каза в приветствието си от името на студентите Мария Бакова, която е приета в специалност „Народно пеене“.

Председателят на ОбС инж. Александър Държиков поздрави  студенти и преподаватели

Председателят на ОбС инж. Александър Държиков поздрави  студенти и преподаватели с началото на учебната година. “ Убеден съм, че в Академията ще намерите своя втори дом, а в лицето на вашите преподаватели ще срещнете добри приятели, които ще предадат своя богат житейски и професионален опит, ще ви предоставят сцена, на която да развивате таланта си“, обърна се към първокурсниците той. На ръководството и преподавателите пожела сила, мъдрост и воля при изпълнението на благородната кауза – да предадат знанията и опита си на младите хора. „Здрава и успешна година на всички! На добър час!“, каза инж. Александър Държиков.

От името на ректорите на пловдивските университети проф. д-р Мариана Мурджева пожела успешна година

От името на ректорите на пловдивските университети проф. д-р Мариана Мурджева пожела на първокурсниците да запазят вярата в АМТИИ, защото е сред най-престижните висши училища в страната, което създава кадри не само за България, но и за света.

След официалната част тържествен концерт изнесоха възпитаниците на Факултета по фолклор и хореография.

Учебните занятия започнат днес от 13:00 часа. Обучението ще е хибридно – присъствено за индивидуалните занимания в групи до 8 студенти и онлайн за теоретични лекции.

Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив разполага с три факултета – „Музикална педагогика“, Музикален фолклор и хореография“ и „Изобразителни изкуства“. Дипломите за бакалавърска, магистърска и докторска степен от АМТИИ са признати по целия свят./ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...