Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Борислав Великов пред Plovdiv-Press: В 39-ия парламент имахме мисия, дано депутатите сега си вземат поуки
Важно Интервю Мнения Политика

Борислав Великов пред Plovdiv-Press: В 39-ия парламент имахме мисия, дано депутатите сега си вземат поуки

Борислав Великов, снимка: ПловдивПрес

Доц. Борислав ВЕЛИКОВ е бил народен представител  три мандата. От 23 февруари до 17 юни 2005 година е председател на Народното събрание. Член е на Съвета на настоятелите на Българската академия на науките и Съвета на настоятелите на СУ „Климент Охридски“. Член е на Националния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България и зам.-председател на Работната група по водите към селата на европейските енергийни регулатори в Брюксел.

Той присъства на откриването на новата академична година в Университета по хранителни технологии и даде интервю специално за ПловдивПрес.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


-Г-н Великов, как оценявате работата на 46-ия парламент, който скоро ще бъде разпуснат? Хората очакваха да има редовно правителство, но пак ще ходим на избори.

-Безспорно е, че липсата на редовно правителство е недостатък и на това Народно събрание, както и на предходното 45-ото НС. Това разочарова хората, но беше полезно, че приеха актуализацията на бюджета, на Здравната каса и ДОО. Дано народните представители са се поучили от грешките си и в 47-ия парламент да имат по-голямо желание да си говорят, да се стигне до преговори, до съглашения, дори да не бъдат на хартия, но в името на някакви приоритети, които са свързани с добруването на хората. Затова ги избираме, пък и нас са избирали навремето.

-Скандали, разправии, обиди в последните дни – нивото в парламента падна много. Какъв сигнал към избирателите дават политиците?

-Не е добър сигналът. Народното събрание никога не е имало особено висок авторитет, но все пак да си спомним по времето на 39-ото НС, когато премиер на България беше Негово Величество Симеон Сакскобургготски. Ние се занимавахме със сериозни неща, може би защото имахме по-смислени задачи, свързнаи с приемането в НАТО  и ЕС, имахме много законодателна дейност, свързана с хармонизирането на европейското законодателство, или просто подборът беше по-добър. Имахме някаква мисия, която се стараехме да изпълним. И в този смисъл нека да пожелаем на следващите народни представители в 47-ото НС да се ръководят от клетвата, която полагат – да работят за интересите на народа, а не за своите интереси, нито за партийните, или пък за интересите на някои задкулисни играчи, които се опитват да диктуват нещата.

-Избори 2 в 1 ще се проведат на 14 ноември, какво очаквате?

-Да, все пак това е малко по-евтино и може да поздравим президента, че не търси  други възможности, макар че лично за него това не е приемливо. Ще се поразмият малко кампаниите, ще се припокрият. Няма да може да се открои президентската кандидатура по-ясно, но ще се справим с двата вида избори, демокрацията го изисква.

-Ще накажат ли избирателите партиите?

– Мисля, че ще има размествания, особено ако има нов политически проект, който ще трябва да стъпи на партии, които са мандатоносители. Така беше по времето на царя с Партията на българските жени  на Весела Драганова и Движението за национално възраждане „Оборище“ на Тошо Пейков. Този нов проект може да откъсне много гласове от т.нар. партии на протеста, пък и не само. Последните месеци казвам, че не бива да се подценява и Бойко Борисов. Оказва се, че последните социологически проучвания дават на ГЕРБ първо място. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...