Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Гълъб Донев: Добавката от 120 лв. за пенсионерите е гарантирана
България Важно

Гълъб Донев: Добавката от 120 лв. за пенсионерите е гарантирана

Гълъб Донев

Добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана. Парите за увеличението на пенсиите също са осигурени. Това заяви социалният министър Гълъб Донев в предаването „Тази сутрин“.

Той беше категоричен, че няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, както е планирано в бюджета. „Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021“, допълни Донев.

Социалният министър обясни, че с добавката минималната пенсия ще стане 420 лв., но когато влезе преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв. „Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните“, обясни министърът.

Относно критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той заяви, че са влезнали в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване.

Донев уточни, че на 24 хил. души пенсиите са ограничени от тавана. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност.

Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличението за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно.

Министърът посочи още, че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката 60/40, като парите за август предстои да се преведат. Той добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината.

Още

Окончателно: Увеличават пенсиите и парите за майчинство
Асен Василев: Няма да има пенсионери под линия на бедността
Кой има право на пенсия за втора категория труд

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...