Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Депутати искат отстраняване на шефа на НСО, 1000 протестиращи били подслушвани
България Важно

Депутати искат отстраняване на шефа на НСО, 1000 протестиращи били подслушвани

Кадър от показаните сцени на насилие над протестиращи.

Временната комисия за полицейско насилие поиска отстраняване на началника на Националната служба за охрана (НСО) Емил Тонев и неговото разследване. „Констатирахме ужасяващо полицейско насилие, прикривано със съучастие на длъжностни лица и магистрати“, обясни председателят на комисията Николай Хаджигенов.

Камери на НСО заснеха кадрите с насилие под колоните на Министерския съвет на протестите миналата година. Те обаче станаха публично достояние едва преди месец. Според Николай Хаджигенов шефът на НСО умишлено е укривал тези кадри.

По думите му записите, които бяха публично показани, били целенасочено изтрити нарочно. А до два съдебни състава Тонев написал, че службата не разполага с такива записи.

Отстраняване от длъжност комисията ще иска и за прокурор Вероника Трифонова, работила по случая. Според Хаджигенов тя излъгала, че не разполага с всички доказателства.

„Тя е била прокурорът, който е наблюдавал проверката за полицейското насилие. Доколкото от събраните материали е видно, че тя разполага с всички необходими доказателства за изготвяне на обвинителни актове. Вместо това тя е прекратила преписката заради липса на доказателства. Комисията счита, че са налице нарушения и отправя препоръки, друго не можем да направим. В следващото НС по линията на парламентарен контрол ние ще изискаме от всички институции, това няма да приключи с доклад, който ще влезе в архива“, посочи още председателят на комисията Николай Хаджигенов.

„В доклада пише отстраняване и разследване на прокурор Вероника Трифонова. С колегите от ДБ изразихме резерви по отношение на именно тази дума „отстраняване“. Защото тук ще има смесване на компетенцията на отделните власти – законодателна и съдебна“, посочи Иван Иванов от БСП.

Като поясни, че част от препоръките са и до градската прокуратура, Хаджигенов припомни, че са подслушвани 934 човека. Затова комисията ще сезира и Бюрото за контрол на СРС. Препоръки има и към работата на МВР.

Хаджигенов припомни, че временната парламентарна комисия е сезирала редица международни институции за случилото се на два от големите протести в София. Това няма да затихне със сигурност. Такова нещо никой никога не е виждал, обобщи Хаджигенов и изрази надежда да има заседание на Народното събрание в сряда, за да бъде финално гласуван докладът на комисията.

„Около 1000 специални разузнавателни средства са били насочени спрямо протестиращи, което прави около 1/7 от общо исканите и получавани разрешения за СРС-та в страната за една година“, заяви Николай Радулов от ИТН./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...