Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Кандидатите за президент и депутати ясни до 12 октомври
България Важно ИЗБОРИ 2021 Политика

Кандидатите за президент и депутати ясни до 12 октомври

Ще може да се гласува машинно и с бюлетина
Снимката е илюстративна

До 17 ч на 12 октомври ще станат ясни имената на всички кандидати за президент и за депутати. Това е последният срок, в който номинациите може да бъдат внесени в избирателните комисии. Тези за президент и вицепрезидент ще се регистрират в ЦИК, а за депутати – в РИК-овете по области.

Датата става ясна от приетата от ЦИК през уикенда хронограма за президентския вот. Избирателната комисия не е разписала все още сроковете и за предсрочните парламентарни избори, но те до голяма степен ще съвпаднат с вече приетите. Причината е, че изборите ще са 2 в 1 на 14 ноември, както вече обяви президентът Румен Радев в събота.

Според приетата хронограма за президентския вот до 16 септември областните управители трябва да съберат представители на партиите и коалициите на консултации по места, за да разпределят местата в РИК.

Партиите и коалициите ще подават заявления в ЦИК за регистрация в изборите до 17 ч на 29 септември, пише „24 часа“.

Инициативният комитет на Румен Радев трябва да се запише в ЦИК до 4 октомври. Това е срокът за регистрация на тези, които издигат независими кандидатпрезидентски двойки.

До 13 октомври пък комисията трябва да определи номерата на партиите и коалициите в бюлетината. Два дни по-късно – на 15 октомври, започва предизборната кампания.

ЦИК обявява резултатите от изборите и имената на избраните за президент и вицепрезидент не по-късно от 48 часа от обявяването на изборния ден за приключен – 16 ноември.

Според Изборния кодекс до 55 дни преди вота Министерският съвет трябва да одобри план-сметката за провеждането на изборите. В приетата в петък актуализация на бюджета бяха разписани 133 милиона за това./ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...