Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Директори на пловдивски училища: Готови сме за старта на учебната година
Важно Градът Образование Пловдив

Директори на пловдивски училища: Готови сме за старта на учебната година

Колаж: ПловдивПрес
Колаж: ПловдивПрес

Галина ГЕОРГИЕВА

Пловдивските училища са готови за началото на учебната година. Тържествата на 15 септември ще са присъствени в двора на всяко школо за учениците  от I, V и VIII клас, а за техните родители трябва да бъдат обособени специални зони, съгласно заповедта на министъра на образованието. „Директорите трябва да създадат организация за „стъпаловидно“ начало на първия учебен ден в зависимост от броя на учениците в съответните класове, заяви за ПловдивПрес началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова.

„Ако има 10% болни ученици или заболели учители и е невъзможно да се реализира присъствен учебен процес, директорът трябва да напише аргументирано предложение до министъра за обучение от разстояние в електронна среда. Трябва да има решение на Педагогическия съвет, или на РЗИ, или на Областния кризисен център. Има заповед на министър проф. Николай Денков от вчера, която регламентира всеки конкретен случай, публикували сме я на сайта на РУО-Пловдив и директорите са запознати с нея“, обясни Антоанета Пакова.

3166 учители и непедагогически персонал в Пловдив и областта са заявили желание да се изследват с антигенни тестове. „Днес трябва да приключи този процес и да изпратим информация в РЗИ. Ако има установен преподавател с положителна проба, няма да присъства на първия учебен ден“, уточни тя.

25% от учителите в града и областта са ваксинирани с две игли, преболедувалите са около 21%, според статистиката до края на август.

„Всички учители и ученици да бъдат здрави, обучението да бъде присъствено, да не се налага да се минава към електронна среда. Родителите да бъдат спокойни, че  ще бъдат взети най-добрите мерки за опазване живота и здравето на учениците в училище, увери Пакова.

ПловдивПрес се свърза с директори на училища, за да провери каква е организацията за старта на новата учебна година.

Николай Радев – директор на Английската гимназия

Николай Радев

В ЕГ „Пловдив“ тържественото откриване на учебната година ще започне в 10 часа за всички осмокласници. Другите класове ще идват в училище през час по график. Мерките са същите както миналата година – всеки клас ще учи в отделна класната стая, а учителите ще се местят. Коридорите са разделени и са означени със стрелки как ще се движат учениците. Във всеки кабинет има пречистватели на въздуха, както и в учителската стая. На всички входове, включително и в общежитията, има автоматични диспенсъри за дезинфектант. Тоалетните и баните са оборудвани със сапуни, дезинфектанти, има и топла вода. 50 учители се тестваха с антигенни тестове, а 50% от колегите са ваксинирани.

Вихра Ерамян- директор на Руската гимназия

Директорът на Руската гимназия Вихра Ерамян

В 9,30 часа ще открием учебната година в ЕГ „Иван Вазов“ , тържеството ще е в двора на училището и ще присъстват само осмите класове. Останалите ученици ще влязат в клас по график след това. Осмокласниците ще получат Chromebook устройства, както вече стана традиция. Имаме много стройна организация, която миналата година показа добри резултати. Учениците ще започват часовете по различно време и ще излизат в междучасие по график. Двата входа на гимназията ще бъдат отворени, за да няма струпване. Често проветряване, дезинфекция, разстояние метър и половина, задължително носене на маски – всички противоепидемични мерки ще се спазват. Днес 50 учители се тестват за коронавирус, 47 преподаватели са ваксинирани.

Денка Генчева – директор на СУ „Свети Седмочисленици“

Денка Генчева- директор на СУ „Свети Седмочисленици“

В СУ „Свети Седмочисленици“ ще открием учебната година в 9 часа, а в двора на училището ще бъдат учениците от 1, 5 и 8 клас. Четири са паралелките в 1 клас, децата са 96. Петокласниците са три паралелки, а осми клас е една. Останалите ученици по-късно и по график ще дойдат в училище. Както и миналата година учениците ще влизат през различни входове, ще има постоянно дезинфекция. Имаме пречистватели за въздух, но предпочитаме да се проветрява по-често.

Вчера се тестваха 36 учители от общо 56. Аз също се изследвах с антигенен тест. Ваксинирана съм още през пролетта, когато стартира имунизацията за преподаватели. От колегите 22-ма са с поставени две дози. По образование съм биолог и апелирам колкото се може повече хора да се ваксинират.

Сред колегите няма притеснение заради ковид кризата, искат да бъдем присъствено, личният контакт между учителя и ученика е нещо незаменимо. Ако се наложи, ще преминем към онлайн обучение. Миналата година с високите резултати от НВО след 7 клас доказахме, че в нашето училище обучението в електронна среда е на ниво. Пожелавам на всички успешна учебна година и да е здрава, повече време да сме присъствено.

Пламен Стоилов – директор на СУ „П. К. Яворов“

Пламен Стоилов – директор на СУ „П.К. Яворов“

Тържеството на 15 септември в нашето училище е в 9 часа. В двора на училището ще посрещнем учениците от  1, 5 и 8 клас. Останалите ще пристигнат по-късно в училище и ще влязат направо в класните стаи. Първокласниците са три паралелки по 24 деца, а общо  822-ма са учениците в СУ „П.К. Яворов“.  Децата ще учат на две смени. За да няма струпване, ще влизат през два различни входа. Пречистватели за въздуха имаме, но не във всеки кабинет. Противоепидемичните мерки ще се спазват – често проветряване, щателна дезинфекция, спазване на разстояние от метър и половина. Всички си пожелаваме здрава и максимално присъствена учебна година, но все пак животът и здравето са на първо място. Ако се наложи да преминем към обучение в електронна среда, учителите са обезпечени с електронни устройства, раздадохме служебни лаптопи по програма на МОН, имаме готовност да дадем и на ученици. Вчера 30 колеги от общо 75 се тестваха за коронавирус. Голяма част са ваксинирани, а други са преболедували. Аз също изкарах коронавируса, но и се ваксинирах.

В СУ „П.К. Яворов“ до седмица стартира проект за фитнес на открито, а оградата на училището ще бъде обновена. Откриваме учебната година с  чисто нов кабинет за логопед. През последните години все повече ученици имат говорни дефекти, имаме деца със СОП и нашето училище разполага с ресурсен учител, психолог и логопед. /ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...