Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Пловдив стяга общинско предприятие за градски транспорт, купува 20 електрически автобуса
Градът Пловдив

Пловдив стяга общинско предприятие за градски транспорт, купува 20 електрически автобуса

Тодор Чонов
Тодор Чонов

„Не сме се отказали и работим по създаването на общинско предприятие за градски транспорт. Имаме и работно име – Екобус“, това заяви след гласуването на 1 млн. лв. за превозвачите от общинските съветници зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Предвижда се 2 линии да бъдат добавени към сега съществуващите 29. Едната линия ще е с маршрут от „Тракия“ през центъра до Новата сграда на ПУ на бул. „България“, втората – от кв. „Беломорски“ отново до район „Северен“.

За целта трябва да бъдат купени 20 електрически автобуса. „Направили сме разчети, схема с маршрути, но всичко това ще струва около 20 млн. лв., няма как да ги намерим“, допълни зам.-кметът по финанси Величко Родопски.

„Още в началото на мандата сме резервирали и терен в „Тракия“, подходящ за депо за зареждане на електрически автобуси“, допълни Чонов.

Ако подобен проект се осъществи, до 2 години Пловдив ще има екотранспорт. Финансиране ще се търси по европейски програми.

По отношение на гласуваната финансова помощ за превозвачите в Пловдив Чонов коментира, че транспортните фирми трябва да подобрят услугата си, да подобрят мениджърския си подход, за да не разчитат на общината.

Иначе сумата от 1 млн. лв., с която ще покрият част от загубите си за непродадени карти, ще бъде взета от ОП „Организация и контрол на транспорта“ – от парите за надграждане на електронната система –  950 хил. лв., другите ще се решава откъде ще бъдат пренасочени. Така няма да се пипат парите за ремонт на ул. „Даме Груев“.

Още

След разгорещени дебати: Превозвачите получават 1 млн. лв.
Зико спука гуми пред рекета на превозвачите

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...