Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Гърция съвсем затегна мерките срещу ковид
COVID-19 Важно Здраве Свят

Гърция съвсем затегна мерките срещу ковид

За райони като Северна Гърция, които са най-тежко засегнати от вируса, се очаква мерките да останат в сила до края на декември.
Снимката е илюстративна

В Гърция вече е в сила задължението за неваксинирани или непреболедували граждани над 12-годишна възраст да направят бърз антигенен тест за междуградски пътувания с всякакъв обществен транспорт до 48 часа преди пътуването. За деца от 5 до 12 години е необходим отрицателен резултат от self тест, като декларация с вписания резултат от теста се попълва от родител, настойник или друг пълнолетен.

Носенето на маска е задължително в закрити обществени пространства.
На открито е задължителна само ако има струпване на хора.
Носенето на маска в МПС не е задължително, когато шофьорът е сам или когато пътуват съпрузи.
За всички неваксинирани или непреболедували COVID-19 държавни служители е задължително тестването веднъж седмично с rapid тест, извършен в частна лаборатория и за тяхна сметка.
За служителите в сферата на ресторантьорството, туризма, телевизията, киното, театъра, музиката и танците, както и за училищните и университетските преподаватели е задължително тестването 2 пъти в седмицата с rapid тест, извършен в частна лаборатория и за тяхна сметка.
От 1 септември всички лекари в държавни болници или на частна практика, които не са ваксинирани или преболедували през последните 6 месеца, биват отстранявани от работа.
Ваксинацията е задължителна и за фармацевтите, и за работещите в домове за стари хора.
Задължително е самотестването 2 пъти в седмицата за всички ученици, с изключение на тези, които са ваксинирани.
За всички студенти, които не притежават сертификат за ваксинация или за преболедуване, е задължително тестването 2 пъти в седмицата с rapid тест, извършен в частна лаборатория и за тяхна сметка.
Търговски изложения и конгреси могат да бъдат посещавани само срещу представяне на сертификат за ваксинация или свидетелство за преболедуване.
Заведенията за хранене и питейните заведения на закрито могат да бъдат посещавани само след представянето на сертификат за ваксинация или за преболедуване. Важи и за деца навършили 12 години. Посетителите, придружавани от деца от 5 до 11-годишна възраст, трябва да представят декларация за self-test. За деца от 12 до 17-годишна възраст се изисква rapid test.
Нощните заведения работят на закрито и открито при 85% от капацитета при седящи клиенти и само при задължителното представяне на сертификат за ваксинация или за преболедуване.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...