Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Председателят на ЕК: Осигурени са 1,8 млрд. допълнителни дози, да не допуснем пандемия на неваксинираните
COVID-19 Свят

Председателят на ЕК: Осигурени са 1,8 млрд. допълнителни дози, да не допуснем пандемия на неваксинираните

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

Темпото на ваксиниране трябва да се запази. Трябва да продължим в същия дух и Европа е готова. Осигурени са допълнително 1,8 млрд. допълнителни дози. Това е достатъчно за нас и нашите съседи, ако има нужда от подсилваща имунизация. Така че нека направим всичко възможно това да не се превърне в пандемия на неваксинираните“. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч, посветена на състоянието на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург.

Тя определи като тревожни различията в страните-членки в процеса на ваксиниране срещу COVID-19, съобщи БНР.

Председателката на Еврокомисията каза, че до края на този месец ще посети Западните Балкани като сигнал за силния ангажимент към процеса на тяхното присъединяване към ЕС.„Дължим това на всички млади хора, които вярват в европейското бъдеще“, подчерта тя.

Фон дер Лайен открои нуждата от изграждането на Европейски отбранителен съюз, като определи липсата на напредък в това отношение като „липса на политическа воля“.

„От жизнено важно значение е да подобрим сътрудничеството в разузнаването. И не става въпрос за разузнаване в тесния смисъл, а да обединим сведенията на всички служби и източници – от Космоса, до полицейското обучение, откритите източници и агенциите за развитие. ЕС може да има уникални по мащабите и дълбочината си знания, но ние можем да използваме тази информация и да вземаме решения, само ако имаме пълната картина. А сега това не е така“, каза тя.

Европейският съюз трябва да е в състояние да предприема военни действия без помощта на САЩ, но му липсва политически воля, заяви Фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

„Основният въпрос е защо това все още не е станало. Може да имате най-авангардните сили в света, но каква полза от тях, ако не сте подготвени да ги използвате? Това, което ни спъваше досега, е не само недостатъчният капацитет, а и липсата на политическа воля“, каза тя.

В годишната си реч пред ЕП Фон дер Лайен обеща засилване на сътрудничеството с НАТО, оглавявана от САЩ, както и нови отбранителни способности в киберпространството.

Фон дер Лайен подчерта, че ЕС стои до жените, децата и правозащитниците в Афганистан и обяви, че ще осигури допълнително 100 млн. евро хуманитарна помощ за страната./ ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...